Een aansprekend debuut voor een grotere doelgroep dan YA
Het vuur in mij is het verhaal van de tiener Ava die bij een huisbrand haar ouders en beste vriendin, haar nichtje, verloor. Naast dit dramatische verlies loopt zij zelf ernstige brandwonden op, met name in haar gezicht.
Erin Stewart laat op een authentieke manier de lezer deelgenoot worden van de emoties van Ava, haar onzekerheid, haar verdriet, haar pijn. Als een coming of age verhaal schrijft ze over de groei van de beschadigde tiener. Niet alleen wordt de kwetsbaarheid van het slachtoffer zijn aangestipt, maar ook de “normale” zaken waar een opgroeiend meisje mee te maken krijgt.
Naast Ava worden de overige personages redelijk goed uitgewerkt, de familieleden van Ava en de mensen die ze langzaam tot haar vrienden durft te gaan rekenen. Lukt het haar om het verlies onder ogen te zien en haar blik weer op de toekomst te richten?
Korte duidelijke hoofdstukken in toegankelijke taal zorgen voor vaart in het verhaal. Deze schrijfstijl maakt het met name voor de doelgroep van Young adults makkelijk te maken zich te vereenzelvigen met de emoties van de personages. De setting op een school helpt hier ook aan mee. De thema’s die in het verhaal worden behandeld, naast het hoofdthema rouwverwerking zullen deze doelgroep niet vreemd voorkomen.
Toch zou het jammer zijn als Het vuur in mij lang alleen door deze jongere groep wordt gelezen. Het verhaal van Ava is leeftijd overstijgend. Menigeen zal een traan wegpinken door de empathische manier van schrijven van Stewart.