Razend spannend met een goed gedoseerde horror
Rebecca Carter en haar dochter Moonflower zijn constant op de vlucht. Ze hebben alleen contact met mensen als het echt niet anders kan. Ook als ze ’s avonds op een besneeuwde weg vast komen te zitten weigert Rebecca hulp van een voorbijganger. Ze verbergen een groot geheim, en niemand mag daar achter komen.
FBI Special Agent Marc Donner is obsessief op jacht naar een seriemoordenaar die door het westen van Amerika een vernietigend spoor achterlaat van toegetakelde lichamen. Een dodelijk kat-en-muisspel begint waarbij niemand veilig is en niets zeker.
De Ierse Stuart Neville stond op de shortlist van o.a. de MWA Edgar, CWA Dagger en is een LA Times Book Prize-winnaar. Bloedverwant is zijn internationale doorbraak, en een verfilming is in de maak.
‘Bloedverwant’ van Stuart Neville wordt aangeprezen als een bloedstollende thriller, een combi van Steve Cavanagh en Stephen King. Beiden goede auteurs maar King niet echt mijn favoriet. Gelukkig was de horror goed gedoseerd en is deze thriller ook goed te lezen voor wie niet van horror houdt. Ik mocht dit boek lezen voor de leesclub van LS Amsterdam en de vragen beantwoorden in de leesclub.
Rebecca en haar dochter zwerven door West-Amerika en bivakkeren in een busje. Rebecca heeft haar dochter nadrukkelijk verboden om met andere mensen om te gaan, want Mayflower draagt een groot geheim met zich mee, en niemand mag dat weten. Ze leven noodgedwongen erg zuinig, want geld om eten e.d. te kopen hebben ze bijna niet. Marc Donner zit bij de FBI en volgt al jaren het spoor van een seriemoordenaar. Hij is erg obsessief hierin en laat hier alles voor vallen. Marc heeft het moeilijk om een goede balans te vinden tussen zijn werk en zijn privéleven. Zijn partner en meerderen willen hem van de zaak halen, maar Marc wil hier niet van horen en gaat door tot het uiterste.
Stuart Neville heeft een vlotte, boeiende schrijfstijl en neemt je moeiteloos mee in dit razend spannende verhaal waarin de horror goed gedoseerd is. Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven beschreven en afgewisseld met brieven. Enerzijds vanuit Rebecca en haar dochter, en anderzijds vanuit Marc Donner. Beide verhaallijnen zijn heel interessant om te lezen, en vullen elkaar goed aan. Naarmate het verhaal vordert wordt er steeds meer informatie vrijgegeven waarom moeder en dochter op de vlucht zijn en waarom Marc zich zo obsessief in het onderzoek vastbijt. Het verhaal zit boordevol plotwendingen en heeft een open eind. Heeft Stuart Neville dit gedaan omdat er nog een vervolg gaat komen? Zo ja dan ben ik daar ook reuze benieuwd naar.
‘Bloedverwant’ is een krachtig verhaal dat nergens saai wordt. Met de gedoseerde horror ook goed te lezen voor wie niet van dit aspect houdt.