Bijzonder indrukwekkend
Elisa en haar alleenstaande moeder Alice hebben een moeizame relatie. Daarom vertrekt Elisa naar een naburig eiland om de persoonlijke verzorgster van de hoogbejaarde Olive te worden. Olive vraagt aan Elisa om haar familiegeschiedenis op te schrijven. Hierdoor speelt Elisa’s worsteling met haar eigen afkomst op. Olive vertelt over haar voorouders die tot slaaf waren gemaakt, en over de afkomst van haar grote liefde.
Annette E. Baylé (1954) is geboren in een multicultureel gezin. Ze debuteerde met ‘Boerenkool met rijst’, een historische roman die gedeeltelijk op waarheid is gebaseerd.
Annette: ‘Om te begrijpen wie je bent, moet je je verleden kennen. Ik vind het belangrijk om dit verhaal te vertellen, zodat er meer begrip komt voor elkaars afkomst. Maar ook om het verhaal te zien als geschiedenis; een gedeeld verleden.’
‘Boerenkool met rijst’ is een historische roman die zich afspeelt in het Caribisch gebied en is een ode aan de voorouders van Annette E. Baylé, die tot de slavenstand behoorden.
Met deze roman heb je een waar meesterwerk in handen, een roman die je raakt en meteen meesleept in het verhaal. De auteur beschrijft de omgeving en de mensen zo beeldend dat je als lezer teruggaat in de tijd en het gevoel hebt dat je van de zijlijn toekijkt. De schrijfstijl is boeiend en wisselt moeiteloos tussen het heden en het verleden. Het verhaal geeft een goed beeld van de slavernij met al zijn gruwelijkheden, de emoties zijn dan ook duidelijk voelbaar. Voorin het boek zit een stamboom, achter in het boek een verklarende woordenlijst en de bronnen en naslagwerken die de auteur gebruikt heeft.
‘Boerenkool met rijst’ is een bijzonder indrukwekkende roman, en zeker een aanrader om te lezen!