Pestgedrag op school

Silvia van Elzelingen 25 februari 2025
Judith woont met dochter Annet in een rustig dorp. OBS De Meerkoet is de enige basisschool in de buurt. Annet kan niet wachten om naar de grote school te gaan. Opa Ronnie past regelmatig op Annet en brengt haar naar school. Opa waarschuwt zijn dochter dat een paar moeders en vooral een meisje vreemd gedrag vertonen. Op een avond staat er een onbekende vrouw aan de deur die Judith waarschuwt voor kwade praatjes over Annet die het dorp rondgaan. Judith voelt verdriet en frustratie omdat Annet wordt gepest en vanuit de school weinig begrip krijgt. Dromen en werkelijkheid gaan geruisloos in elkaar over en een noodlottig ongeval verandert alles. Kunnen dromen daadwerkelijk moorden?

Fiona Hack (1972) schrijft van jongs af aan gedichten en korte verhalen. Pas jaren later, als zij lid wordt van een improvisatietheatergroep, pakt zij het schrijven serieus aan. Fiona Hack schreef verschillende jeugdboeken en heeft diverse verhalenbundels samengesteld voor jeugd en volwassenen. ‘Droommoord’ is haar eerste thriller/roman voor volwassenen. Zij hoopt met dit boek de lezer aan te sporen om na te denken of pesten op basisscholen correct wordt aangepakt of dat de gedachten over pestgedrag en de oorzaak ervan herzien kunnen worden.

‘Droommoord’ is een verhaal dat de lezer laat nadenken over pestgedrag op school. Hoe het kind hiermee worstelt, maar ook de ouders en eventuele grootouders. De auteur heeft in haar boek de gevoelens die hierbij gepaard gaan goed weergegeven, we voelen de frustratie en woede die de drang aanwakkert om een ander wat aan te doen. Op school krijgt Judith weinig begrip, ze zien het gedrag van de andere moeders en kinderen niet zo als dat Judith het aanvoelt. Gelukkig staat haar vader en haar goede vriendin achter haar en krijgt ze daar de nodige steun van. Het verhaal grijpt je enorm aan, geen enkel kind zou gepest moeten worden op school. Pesten is een zeer actueel onderwerp op scholen. Helaas ontkennen de meeste ouders van pestende kinderen dat hun kind pestgedrag vertoont, en vaak onbewust maken ze het door hun eigen ‘praatjes’ nog erger. Het boek leest vlot en de spanning is om te snijden. Toch zou ik dit niet echt een thriller kunnen noemen. Het is meer een roman die de lezer laat inzien wat pestgedrag teweegbrengt.

‘Droommoord’ is een aangrijpend verhaal over pesten en de machteloosheid van ouders waarvan het kind gepest wordt. Een onderwerp waar veel meer aandacht voor moet komen. Zeker een aanrader om te lezen en eventueel te bespreken met je kinderen of kleinkinderen.

Meer recensies van Silvia van Elzelingen

Als er een vreemde jongen arriveert in het sprookjesachtige dorp Near, duurt het niet lang voordat er kinderen verdwijnen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.