Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een interessant naslagwerk

De Tweede Wereldoorlog stopte niet in 1944. Niet alleen wie verdacht werd van samenwerking met de nazi's kreeg de rekening gepresenteerd, ook hun kinderen ervoeren de verstrekkende gevolgen. Velen van hen droegen de oorlog en de repressie een leven lang met zich mee. Ze werden geconfronteerd met praktische en familiaire problemen, schuldgevoelens, wrok en hadden veel onbeantwoorde vragen. De verhalen van deze kinderen staan centraal in Kinderen van de repressie. Dit boek is een zeer uitgebreide analytische uiteenzetting en snijdt een interessant maar pijnlijk onderwerp aan.  

Kinderen van de repressie is een zeer uitgebreid naslagenwerk te noemen. De gevolgen voor eenieder die beschuldigd werd van en gestraft werd voor collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog, worden uitvoerig besproken. Vanaf de eerste zin is het duidelijk dat dit een complex probleem was dat een goede analyse nodig heeft. De schrijver Koen Aerts is hier ingedoken en levert met dit boek een gedegen werk af. Het boek is opgemaakt in een aantal delen waarin het onderwerp afzonderlijk en op een andere manier benaderd wordt.  

In deel een wordt er verteld over het probleem; collaboratie, de straffen en de gevolgen. Het is verbazingwekkend om te lezen dat de repressie zulke verstrekkende gevolgen had voor iedereen, maar dat het ook voor iedereen compleet anders werd ervaren. Het beleid dat door de overheid gevoerd werd was niet eenduidig en feitelijk was er geen plan. In de volgende delen van het boek wordt dieper ingaan op de materie. De wraak van het volk op collaborateurs, welke rol speelde de kerk, pesterijen op school en hoe gingen de onderwijzers hiermee om. De repressie heeft verstrekkende gevolgen gehad tot zeker meer dan twintig jaar na de oorlog. Het was niet voor iedereen kommer en kwel. Sommige collaborateurs vluchtten het land uit en kwamen later of helemaal niet meer terug naar hun thuisland. Anderen kregen genoeg hulp van naasten om er weer bovenop te komen. Er ontstond te zijner tijd een band tussen de slachtoffers van de repressie. Dit in politiek opzicht of zij vonden elkaar in verenigingen en organisaties.  

Ook tikt de schrijver het fenomeen PTSS nog even aan. De aandacht voor traumaverwerking toen en nu. De lezer wordt eveneens gewezen op de goed bekeken Canvas serie Kinderen van de collaboratie. Dit is wellicht een goed alternatief voor dit boek. Het is een ontzettend interessante uiteenzetting maar een hele pil om doorheen te komen.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silvia van Gimst

Gesponsord

Het intrigerende verhaal achter de moordenaar van Willem van Oranje. Vol spanning en gruwelijke plottwists!

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.