Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Johanna Spaey's kijk op eenzaamheid maakt geen indruk

Silvia van Gimst 09 oktober 2018

Een unieke kijk op eenzaamheid. Er zijn evenveel definities van eenzaamheid als mensen die dat ervaren. Johanna Spaey ontleedt eenzaamheid in samenhang met kunst, liefde, wetenschap en tal van andere gebieden. Zo werpt ze een verrassend nieuw licht op een begrip dat veelzijdiger is dan we denken.  

Wat de vormgeving betreft ziet het boek er fraai uit. Een mooie hardcover en alle overpeinzingen zijn netjes gerangschikt op alfabet zoals je van een encyclopedie verwacht. Een mooi gekozen lettertype en korte stukjes die je niet per se op volgorde hoeft te lezen. Het boek is vrij uitgebreid en bevat een bronvermelding. Mocht de lezer niet begrijpen waar een bepaald stuk over gaat is dat achter in het boek terug te vinden, wat wel zo fijn is. De schrijfster weet het gegeven 'eenzaamheid' aan veel dingen te verbinden wat bewonderenswaardig is. Of het nu een film is of een lied, een stripfiguur of een schilderij, Johanna Spaey geeft eenzaamheid een andere betekenis. Verrassend en veelzijdig? Ja, dat klopt wel.  

Helaas wringt daar de schoen dan ook. Vaak is het vergezocht en soms erg flauw. Een enkele keer is er herkenning of een bewustwordingsmomentje maar meestal raakt het kant noch wal. Als de schrijfster probeert om filosofisch uit de hoek te komen, is dat niet gelukt. Het wordt niet helemaal duidelijk of ze er de draak mee steekt of dit werkelijk een serieuze poging is om een droevig onderwerp aan te snijden. Misschien wel beide. Zo beschrijft ze in een zin de eenzaamheid van een quizmaster of neemt ze een eenzame eter bij IKEA als voorbeeld. Er mag gezegd worden dat eenzaamheid een allesbehalve leuk onderwerp is maar de toon van het boek is wel erg negatief wat na een aantal bladzijden begint te vervelen.  

Het kan geen kwaad het boek zo nu en dan eens ter hand te nemen en een stukje te lezen maar echt indruk maken doet het niet. Al bij het voorwoord vraagt de lezer zich af waar het naar toe gaat en wordt deze niet uitgenodigd om echt het boek in te duiken. Het moet wel gezegd worden dat het een redelijk toegankelijk boek is wat prettig leest. Hier en daar is het wat literair in taalgebruik maar niet storend of hautain. De schrijfster laat aan het eind van het voorwoord zich ontvallen dat de encyclopedie niet exhaustief of allesomvattend, maar persoonlijk en eigengereid is en dat klopt ook wel.

Je kan er niet omheen dat dit een heel eigen kijk op eenzaamheid is. Het is een gedurfd boek en zeker niet voor iedereen weggelegd. Het is niet gemakkelijk om er doorheen te komen en de uiteenzettingen zullen je wat doen of niet. Je zult ze op je in moeten laten werken om uiteindelijk zelf de conclusie te kunnen trekken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silvia van Gimst

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur