Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Treffend, ontroerend, grappig en waardevol

Silvia van Gimst 16 oktober 2018

In Tommie in de zorg maken we kennis met Tommie Niessen die in 2010 in de zorg ging werken. Zijn moeder attendeerde hem erop na een aantal onafgemaakte studies, maar Tommie stond hier in eerste instantie niet echt voor open. 'Ik ga toch geen oude mensen wassen', zei hij. Toch ging Tommie in de zorg in werken en kwam hij erachter dat dit vak zoveel meer inhoudt dan alleen maar 'oude mensen wassen'. Hierover blogt hij nu iets meer dan een jaar en besloot deze blogs te bundelen en uit te geven. Hij wil de lezer laten zien hoe waardevol en veelbetekenend dit werk volgens hem is.  

Tommie begint zijn boek met een inleiding waarin hij het een en ander over zichzelf vertelt en hoe hij in het vak terecht is gekomen. Meteen valt het recht-voor-zijn-raap taalgebruik op en het is duidelijk dat Tommie een nuchter en eigengereid persoon is die zo zijn eigen kijk heeft op de wereld om hem heen.  

In korte, prettig leesbare blogs vertelt de schrijver over zijn werk en wat daarbij komt kijken. Waar het om draait, is het feit dat de schrijver belangrijke dingen aan wil kaarten zoals vooroordelen over werken in de zorg, je eigen integriteit behouden, kortzichtigheid als het gaat om regeltjes, omgaan met elkaar en doorzettingsvermogen. Tommie is wat tegendraads en heeft een hekel aan regeltjes wat door leidinggevenden niet altijd in dank afgenomen wordt. Hij is kritisch over veel dingen maar spaart zichzelf ook niet.  

De manier waarop hij vertelt over zijn werk is grappig, persoonlijk, aandoenlijk en zinvol. Hier en daar valt hij in herhaling maar het zijn tenslotte losse blogs die zijn samengevoegd. Met die herhaling overigens wordt wel duidelijk waar bij Tommie de schoen wringt. In deze tijd waar ouderen maar vervelend en overbodig zijn, zet Tommie uiteen hoeveel hij geleerd heeft van onze oudere medemens en dat oud worden vaak niet zonder slag of stoot gaat. Deze mensen hebben tijd en aandacht nodig en geen regeltjes waarbij persoonlijke aandacht niet op nummer 1 staat. De zorg is een commerciële instantie geworden en dat is volgens Tommie niet per definitie een vooruitgang te noemen. Het is een machine waar het om geld en winst draait al moeten we dat in perspectief zien. Tommie is eerlijk, in Nederland hebben we het zo slecht nog niet.  

Tussen de blogs door zijn een aantal erg mooie en rake quotes opgenomen waaronder 'Soms is luisteren de beste zorg die je kunt verlenen' en 'Oude mensen waren jongen mensen voordat jongen mensen mensen waren'.  

Natuurlijk is dit een zwaar beroep, dat ontkent de schrijver ook niet. Hij wil laten zien dat dit een prachtig beroep is met ups en downs, wat best wel eens in een positiever licht gezien mag worden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silvia van Gimst

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur