Dieren van de veestapel als medemensen
Het verborgen leven van boerderijdieren van Jeffrey Masson is een onderhoudend boek. Het gaat over de veestapel. De dieren die we als mensen houden om de eieren of melk op te kunnen eten en ze op het einde dood te maken en dan helemaal op te eten. Masson laat in een lange stroom verhalen de lezer kennis maken het gedrag van die dieren als het huisdieren, zoals de mensen honden en poesen kennen. Speels, trouw, lief en aaibaar. Het varken, de kip, het schaap, de koe en de eend krijgen elk een eigen hoofdstuk. De gevoelens van deze dieren beschrijft Masson in allerlei situaties. Hij gebruikt verhalen uit zijn omgeving, verhalen uit de literatuur, verhalen van ethologen, rapportages van varkens en kippen die als huisgenoot samen in een gezin leven. De verhalen roepen medemenselijkheid, naastenliefde op, waardoor de lezer zich gaat vereenzelvigen met het lot van de dieren uit de veestapel. Het worden huisdieren, die niemand houdt om zijn melk, eieren of vlees en waarvoor gezorgd wordt als een medemens. Knap geschreven, onderhoudend en overtuigend. Onontkoombaar is dat Masson in zijn boek tot de slotsom komt, dat mensen geen vlees, melk of eieren meer moeten eten. Iedereen minstens vegetariƫr of - beter - veganist.