Puber in een Blokker winkel

smets 27 november 2024
Blokker, de gezichtsbepalende winkelketen, gaat ten onder. In elke stadswijk of dorp staat een Blokker. Verblokkering was een naam voor de modernisering van vrijwel elk winkelcentrum in Nederland, waarbij alle lokale winkeliers overgingen naar een vestiging van een landelijke keten. Elke winkelstraat in het land werd hetzelfde. En nu verdwijnt Blokker en blijft overal de verblokkering met vooral internationale ketens.
Ik herinner me dat Peter Middendorp ooit een boek over Blokker in Emmen schreef. Zijn vader had zo’n winkel. Deze week las ik het boek, dat maar een beetje over Blokker gaat. Het gaat vooral over de periode dat hij puber is en zijn vader zijn eigen winkel om laat bouwen tot een Blokker met een extra verdieping voor eigen koopwaar. De zoon Vincent Hensel is voor de tweede keer in korte tijd van school verwijderd en is nu opgenomen in het personeelsbestand van zijn vader. Vincent moet het vak van verkoper nog leren. Hij heeft een hekel aan klanten, vooral als die uit Emmen of omgeving komen. De klanten komen om onduidelijke redenen altijd als stel huishoudelijke artikelen kopen. Zijn verkoopgesprek brengt de klanten, zijn vader en de andere verkopers in opperste verwarring door eerlijke antwoorden waar onkunde en desinteresse vanaf stralen. En hij geeft adviezen aan klanten die argwaan wekken: “Ik zou de goedkoopste citruspers nemen.”
“Vertrouwd voordelig” is vooral een boek over een puber die opgroeit in een provincieplaats en gezegend is met een scherp observatievermogen. Hij beschrijft onaangeroerd en zonder veel emotie de gebeurtenissen die zich rondom hem, vader, moeder, buren, vrienden en bekenden afspelen. De verhalen in het boek springen heen en weer. Het zal de puberteit zijn. Blokker in Emmen is het decor waartegen deze puber groter wordt.

Meer recensies van smets