Uit de bocht gevlogen feelgoodverhaal
Amy en Flynn houden van elkaar, maar hebben een andere kijk op relaties en het leven. Daar waar Flynn heel relaxed is en zich liever niet verdiept in gevoelens, snakt Amy ernaar om onder zijn huid te kruipen en over échte dingen te kunnen praten met hem. Aangezien dat niet lukt, overweegt ze om de relatie te beëindigen. Flynn heeft hier absoluut geen weet van en overweegt net om de relatie een stap serieuzer te laten worden. Als ze samen naar het huwelijksweekend van Amy's zus gaan, worden ze geraakt door de bliksem en belanden hierdoor in elkaars lichaam. Dit is het begin van een weekend vol obstakels wanneer ze proberen het weekend zonder kleerscheuren te overleven. Wanneer beiden geheimen beginnen te ontdekken over elkaar wordt de situatie wel heel erg penibel en is het maar de vraag of hun relatie dit nog wel overleven kan.
'Het boek is vlot geschreven, met korte hoofdstukken zodat de lezer telkens snel ook de gevoelens en gedachten van de andere hoofdpersoon leert kennen.' – recensent Sofie
Cesca Major is naast romanschrijfster ook scenarioschrijfster voor series en films. Dat merk je aan Als ik jou was. Er zit vaart in het boek en de gebeurtenissen volgen elkaar op met de visuele flair van een film. Daarbij volgen we afwisselend Flynn en Amy, zodat we beiden behoorlijk goed leren kennen. Zo wordt Flynn bijvoorbeeld beschreven als een 'gigantische menselijke labrador'. Het verhaal wisselt tussen het heden en flashbacks uit beider verleden. Beiden blijken de nodige bagage in hun verleden te hebben en die emotionele wonden worden erg goed uitgewerkt. Vooral Flynns verleden weet hierbij te raken, deels omdat hij een sympathieker personage is dan Amy en deels omdat doorheen het verhaal blijkt dat hij toch een stuk meer te verstouwen gekregen heeft dan Amy.
'Soms vraag ik me af welke herinneringen echt zijn. Ik overtuig mezelf ervan dat sommige dat zijn.'
Hoewel de personages en hun verleden dus erg goed uitgewerkt zijn, schort er toch behoorlijk wat aan het boek. Zo zijn de man-vrouwverhoudingen wel erg clichématig beschreven en lijkt het of geen enkele vrouw sportief aangelegd is en geen enkele man over zijn gevoelens kan praten. Wat echter pas echt stoort, is de enorme ongeloofwaardigheid van het scenario. De situatie verglijdt tot pure chaos en alles gaat van kwaad naar erger op een wel zeer theatrale manier. De situaties worden erg slapstickachtig en het is compleet ongeloofwaardig dat er toch voor gekozen wordt om alles goed te laten aflopen. Werkelijk alle eindjes worden netjes suikerzoet afgerond, wat na de enorme drama's voor enkele zeer bedenkelijke wendingen zorgt. Het valt te betwijfelen of lezers hierin mee zullen gaan, hoewel het uiteraard allemaal erg lief is en er ongetwijfeld een leespubliek is voor dit soort over the top feelgood. Ook Amy's 'geheim', waar ze zo zwaar aan tilt, wordt op het einde opgelost in een paar zinnen, terwijl hier in de realiteit wellicht een psycholoog toch even mee bezig zou zijn.
Het boek is vlot geschreven, met korte hoofdstukken zodat de lezer telkens snel ook de gevoelens en gedachten van de andere hoofdpersoon leert kennen. Ook zitten er een paar goede vondsten in, enkele clous die je niet ziet aankomen en doordat man en vrouw gedwongen worden in een ander lichaam te zitten ook enkele interessante opmerkingen over de genderrollen. Neem bijvoorbeeld de terechte vraag waarom vrouwenschoenen geen degelijkere zolen hebben.
Als ik jou was, vertaald door Titia Ram, is Cesca Majors tweede boek dat verfilmd wordt. Toch blijft het over the top gehalte iets dat niet elke lezer of kijker zal kunnen smaken.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een zoet boek' en 'Lees een licht boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie