Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een licht in het duister

SofieDeBraekeleer 11 augustus 2023 Hebban Recensent

Toen Mario Escobar op een tentoonstelling kennismaakte met het verhaal van Janusz Korczak, liet het hem niet meer los. Deze kinderarts, onderwijzer en pedagoog werd geboren als Henryk Goldszmit. Als directeur van een Joods weeshuis probeerde hij kinderen een gelukkige jeugd te bezorgen, een opdracht die tijdens de Tweede Wereldoorlog almaar moeilijker werd. Escobar besloot het verhaal van deze bijzondere man te vertellen. Voor De Meester van Warschau, prima vertaald door Roeleke Meijer-Muilwijk, baseerde hij zich op Korczaks dagboek, aangevuld met vele andere getuigenissen. Het boek geeft zodoende een getrouwe weergave van het leven in het getto van Warschau in de beginjaren van de oorlog. De schrijver beoogde met zijn boek om de namen van de hoofdfiguren van de vergetelheid te redden. Voor wie meer wil weten zijn er de historische noten aan het einde, alsook een tijdlijn en een korte biografie.

'Het boek geeft een belangrijk getuigenverslag van de gettoperiode, vanuit het blikveld van een bijzonder en dapper man.' - recensent Sofie

Wanneer Warschau wordt ingenomen na 30 dagen bombardementen, zijn er meer dan 18000 mensen dood. De helft van de gebouwen is verwoest of onbruikbaar. Het half miljoen Joden dat in Warschau woont, moet gedwongen verhuizen naar een ommuurd getto. Ook het weeshuis waarvan Korczak directeur is, verhuist naar een armoediger gebouw. De omstandigheden van de 200 weeskinderen en hun verzorgers worden er een stuk penibeler. Korczak vult zijn dagen grotendeels met bij mogelijke sponsoren om eten bedelen voor zijn kinderen. Hij is een zestiger met gezondheidskwalen, maar dat weerhoudt hem er niet van om onvermoeibaar overal heen te wandelen door de bittere winterkou of de hitte van de zomer op zoek naar extra rantsoenen voor de kinderen. Kalm maar vastberaden weigert hij zijn Jodenster te dragen, omdat hij weigert zich zijn waardigheid te laten afnemen. Vaak neemt hij het op voor de zwakkeren en tegen het gezag. Dit levert hem verscheidene malen een tijdelijk gevangenisverblijf op. Wanneer steeds meer mensen op transport worden gezet, weigert hij verschillende kansen om te ontsnappen. Hij kiest ervoor om bij de kinderen te blijven ook als die op de treinen gezet worden om hen tot het einde bij te staan.

De meester van Warschau is geen licht boek. De honger en miserie in het getto creëren een troosteloze omgeving, waar dan ook nog eens tyfus uitbreekt. De sfeer is er grimmig. Willekeurige executies en andere wandaden zijn er schering en inslag. Het gebruik van de tegenwoordige tijd en het rechtstreeks inkijkje in Korczaks gedachten en gevoelens, via een ik-perspectief, brengen de ervaring dichtbij. Korczak piekert veel en overdenkt vaak de aard van de mens. Voor hem zijn kinderen het heden en de toekomst, zonder hen is er geen hoop. Een kind heeft echter niet al het materiële nodig wat we het vaak geven, maar moet weten dat er van hem gehouden wordt. Dus houdt hij toespraken voor zijn kinderen, vertelt hen verhalen met levenslessen erin of laat hen toneelstukken opvoeren, zodat ze zich vrij en waardig voelen.

‘De zon scheen door de ramen naar binnen als bewijs dat de planeet verder draaide, onverschillig voor ons lot. De herfst zal komen en de bladeren zullen een deken over onze graven vormen om ons te beschermen tegen de strenge winter van deze wereld.’

Het verhaal over het erbarmelijke leven in het getto mag dan niet prettig zijn om te lezen, de kale, broze meester maakte er voor de vele kinderen onder zijn hoede toch een wereld van verschil. Escobar merkt dan ook op dat Korczak een land verlicht heeft dat in duisternis gedompeld was. Het boek geeft een belangrijk getuigenverslag van de gettoperiode, vanuit het blikveld van een bijzonder en dapper man.

Janusz Korczaks pedagogische ideeën zijn algemeen erkend. De Verklaring van de Rechten van het Kind, zowel in 1924 als 1959, ontstond onder invloed van zijn ideeën en ook de door de VN in 1989 gehouden Conventie over de Rechten van het Kind werd door zijn ideeën geïnspireerd. Hoewel het boek de lezer met een verdrietig gevoel achterlaat, is het hartverwarmend te beseffen dat Korczaks principes en waarden hem overleefd hebben.

4

Reageer op deze recensie

Meer recensies van SofieDeBraekeleer

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur