Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Prima aanvulling op de collectie kookboeken

Met de handige recepten uit het boek Bubble tea leer je in mum van tijd hoe je zelf dit heerlijke drankje klaarmaakt, zonder dat je naar een bubble tea-shop hoeft te gaan. Van matchathee met tapiocaparels tot grapefruitjelly. Verwen jezelf met een bubble tea!

Bubble tea, een verfrissende drank die de wereld heeft veroverd, komt tot leven in het boek Bubble tea. Dit boek (uit de serie Chef het zelf), geschreven door Sandra Mahut, begint met een heldere en overzichtelijke inhoudsopgave, geïllustreerd met verleidelijke foto’s van verschillende varianten van heerlijke bubble tea. De hoofdingrediënten van het recept zijn verwerkt in de titel. Hierdoor is de smaak meteen duidelijk. Door de toevoeging van de paginanummers naast de kleurrijke foto, is het eenvoudig om snel naar het gewenste recept te bladeren.



De uitleg in het begin van het boek over de algemene ingrediënten en de opbouw van het bubble tea glas is informatief en duidelijk, waarbij de essentiële informatie (inclusief de houdbaarheidsdetails en benodigdheden) niet ontbreken. De illustratie van het glas (met de opbouw) heeft hierbij zeker een meerwaarde. Ook staat in het boek vermeld waar je de tapiocaparels kunt vinden. Houd er rekening mee dat de parels soms alleen in grote hoeveelheden te koop zijn en best prijzig zijn.

Verder zijn er een aantal leuke toevoegingen in het boek geplaatst. De vijf ‘Fun facts’, wetenswaardigheden over de tapiocaparels, maar ook de geschiedenis van bubble tea wordt kort aangestipt. Het overzicht van ‘de gulden regels’ halverwege het boek geeft ook ruimte aan verschillende smaakvoorkeuren. De afsluiter – een recept voor wafellolly’s – is een leuk extraatje.

De indeling van de recepten (telkens over twee pagina’s verspreid) is goed doordacht. De paginagrote kleurrijke foto’s verleiden de lezer. Aan de linkerzijde – in een overzichtelijk schema – staan de ingrediënten, bereidingstijd en het aantal personen vermeld. Op dezelfde pagina, naast het schema, wordt stapsgewijs en duidelijk uitgelegd wat je moet doen om een heerlijk glas bubble tea te maken. Deze instructies worden gepresenteerd met heldere illustraties en korte, begrijpelijke zinnen. Het is vrijwel onmogelijk om fouten te maken. Zeker gezien het feit dat de recepten vrij compact zijn. Het is erg prettig dat het boek open blijft liggen tijdens het klaar maken van de bubble tea.

Echter, er zijn enkele minpunten die vermeld moeten worden. De keuze om recepten en achtergrondinformatie niet gescheiden te houden maar willekeurig in het boek te plaatsen, kan gezien worden als een speelse indeling, maar naar mijn idee wordt de samenhang ineens onderbroken. Hierdoor gaat juist de tussenliggende informatie enigszins verloren.

Jammer genoeg ontbreekt een inleiding die de lezer mee had kunnen nemen naar de reden van het ontstaan van dit boek. Aan de andere kant gaat de schrijfster nu meteen over tot de kern van waar het om draait: de kunst van het bereiden van de perfecte bubble tea. Dus een kookboek waarvoor het bedoeld is.



Ook is het bijzonder te noemen dat het klaarmaken van de tapiocaparels pas uitgelegd wordt op pagina 48, terwijl heel wat recepten met dit ingrediënt daarvoor staan beschreven. Deze onlogische volgorde geldt ook voor de bereidingswijze van deze parels. Dit laatste had naar mijn mening prima opgelost kunnen worden door te vertellen dat je tijdens het koken van de parels (duurt 30 minuten) ondertussen het suikerwaterbad kan maken. Daarbij wil ik ook zeggen dat de tapiocaparels die ik heb gebruikt een andere bereidingswijze hebben. Dit staat op de verpakking, waardoor je dus drie manieren in de gaten moet houden: het recept zelf, de bereidingswijze in het boek (vanwege het suikerwaterbad) en de bereidingswijze op de verpakking.
Daarnaast kan de inconsistentie in de benaming van tapiocaparels voor verwarring zorgen. In de ingrediëntenlijst worden ze als ‘parels’ aangeduid, terwijl bij de bereidingswijze de term ‘balletjes’ wordt gebruikt.

Zelf heb ik het bubble tea recept Crème brûlée gemaakt. Een recept met zwarte thee, tapiocaparels, melk, basterdsuiker, slagroom en poedersuiker. Hoewel het geen moeilijk recept is, en het er aantrekkelijk uitziet, vond ik er zelf weinig smaak aan zitten. Het leek veel op Engelse thee met melk. Daarom ga ik binnenkort een andere variant proberen om te kijken of die meer smaak heeft.

Bubble tea is een prima aanvulling op de collectie kookboeken. Zeker voor liefhebbers van deze trendy drank. Het boek slaagt erin de lezer te boeien met een variatie aan recepten, duidelijke instructies, inspirerende foto’s en amusante weetjes, waardoor niet alleen het drankje kan worden gecreëerd, maar ook knowhow over dit onderwerp wordt gedeeld. Het boek krijgt van mij 3 sterren!

Deze recensie is eerder verschenen op www.boeken-cast.nl

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sonja van Strien

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!