Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Prima aanvulling op de collectie kookboeken

Met de handige recepten uit het boek Bubble tea leer je in mum van tijd hoe je zelf dit heerlijke drankje klaarmaakt, zonder dat je naar een bubble tea-shop hoeft te gaan. Van matchathee met tapiocaparels tot grapefruitjelly. Verwen jezelf met een bubble tea!

Bubble tea, een verfrissende drank die de wereld heeft veroverd, komt tot leven in het boek Bubble tea. Dit boek (uit de serie Chef het zelf), geschreven door Sandra Mahut, begint met een heldere en overzichtelijke inhoudsopgave, geïllustreerd met verleidelijke foto’s van verschillende varianten van heerlijke bubble tea. De hoofdingrediënten van het recept zijn verwerkt in de titel. Hierdoor is de smaak meteen duidelijk. Door de toevoeging van de paginanummers naast de kleurrijke foto, is het eenvoudig om snel naar het gewenste recept te bladeren.



De uitleg in het begin van het boek over de algemene ingrediënten en de opbouw van het bubble tea glas is informatief en duidelijk, waarbij de essentiële informatie (inclusief de houdbaarheidsdetails en benodigdheden) niet ontbreken. De illustratie van het glas (met de opbouw) heeft hierbij zeker een meerwaarde. Ook staat in het boek vermeld waar je de tapiocaparels kunt vinden. Houd er rekening mee dat de parels soms alleen in grote hoeveelheden te koop zijn en best prijzig zijn.

Verder zijn er een aantal leuke toevoegingen in het boek geplaatst. De vijf ‘Fun facts’, wetenswaardigheden over de tapiocaparels, maar ook de geschiedenis van bubble tea wordt kort aangestipt. Het overzicht van ‘de gulden regels’ halverwege het boek geeft ook ruimte aan verschillende smaakvoorkeuren. De afsluiter – een recept voor wafellolly’s – is een leuk extraatje.

De indeling van de recepten (telkens over twee pagina’s verspreid) is goed doordacht. De paginagrote kleurrijke foto’s verleiden de lezer. Aan de linkerzijde – in een overzichtelijk schema – staan de ingrediënten, bereidingstijd en het aantal personen vermeld. Op dezelfde pagina, naast het schema, wordt stapsgewijs en duidelijk uitgelegd wat je moet doen om een heerlijk glas bubble tea te maken. Deze instructies worden gepresenteerd met heldere illustraties en korte, begrijpelijke zinnen. Het is vrijwel onmogelijk om fouten te maken. Zeker gezien het feit dat de recepten vrij compact zijn. Het is erg prettig dat het boek open blijft liggen tijdens het klaar maken van de bubble tea.

Echter, er zijn enkele minpunten die vermeld moeten worden. De keuze om recepten en achtergrondinformatie niet gescheiden te houden maar willekeurig in het boek te plaatsen, kan gezien worden als een speelse indeling, maar naar mijn idee wordt de samenhang ineens onderbroken. Hierdoor gaat juist de tussenliggende informatie enigszins verloren.

Jammer genoeg ontbreekt een inleiding die de lezer mee had kunnen nemen naar de reden van het ontstaan van dit boek. Aan de andere kant gaat de schrijfster nu meteen over tot de kern van waar het om draait: de kunst van het bereiden van de perfecte bubble tea. Dus een kookboek waarvoor het bedoeld is.



Ook is het bijzonder te noemen dat het klaarmaken van de tapiocaparels pas uitgelegd wordt op pagina 48, terwijl heel wat recepten met dit ingrediënt daarvoor staan beschreven. Deze onlogische volgorde geldt ook voor de bereidingswijze van deze parels. Dit laatste had naar mijn mening prima opgelost kunnen worden door te vertellen dat je tijdens het koken van de parels (duurt 30 minuten) ondertussen het suikerwaterbad kan maken. Daarbij wil ik ook zeggen dat de tapiocaparels die ik heb gebruikt een andere bereidingswijze hebben. Dit staat op de verpakking, waardoor je dus drie manieren in de gaten moet houden: het recept zelf, de bereidingswijze in het boek (vanwege het suikerwaterbad) en de bereidingswijze op de verpakking.
Daarnaast kan de inconsistentie in de benaming van tapiocaparels voor verwarring zorgen. In de ingrediëntenlijst worden ze als ‘parels’ aangeduid, terwijl bij de bereidingswijze de term ‘balletjes’ wordt gebruikt.

Zelf heb ik het bubble tea recept Crème brûlée gemaakt. Een recept met zwarte thee, tapiocaparels, melk, basterdsuiker, slagroom en poedersuiker. Hoewel het geen moeilijk recept is, en het er aantrekkelijk uitziet, vond ik er zelf weinig smaak aan zitten. Het leek veel op Engelse thee met melk. Daarom ga ik binnenkort een andere variant proberen om te kijken of die meer smaak heeft.

Bubble tea is een prima aanvulling op de collectie kookboeken. Zeker voor liefhebbers van deze trendy drank. Het boek slaagt erin de lezer te boeien met een variatie aan recepten, duidelijke instructies, inspirerende foto’s en amusante weetjes, waardoor niet alleen het drankje kan worden gecreëerd, maar ook knowhow over dit onderwerp wordt gedeeld. Het boek krijgt van mij 3 sterren!

Deze recensie is eerder verschenen op www.boeken-cast.nl

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sonja van Strien

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.