Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Zeer informatief

Als we het hebben over de overgang, denken we al gauw aan opvliegers. Toch zijn er genoeg mensen die geen opvliegers ervaren, maar zich wel ‘raar’ voelen. Zonder die typische klachten denkt bijna niemand aan de overgang, soms ontgaat het zelfs de huisarts. Caroline Tensen wil met dit boek mensen bekender maken met de overgang. Ze wil de overgang uit de taboesfeer halen en het bespreekbaar maken. Weg met de schaamte. Ze gelooft dat door goed te informeren, vrouwen zich minder eenzaam voelen en betere hulp krijgen. Ze wil vrouwen geruststellen dat het echt goedkomt, want dat komt het.

Allereerst wil ik vertellen dat het boek prettig leest. Hoewel het onderwerp uiteraard verre van prettig is, voelt het alsof je met vriendinnen over de overgang praat. sommige informatieve boeken worden zo saai neergezet dat het al moeite kost om te lezen. Dat is bij Het verboden woord niet het geval.

Het boek Het verboden woord is ingedeeld in verschillende thema’s. Als eerste wordt uitgelegd wat de overgang is en welke fasen er in de overgang zijn. Hierin worden ook de eventuele klachten besproken die je zou kunnen hebben. Een groot aantal was bij mij niet bekend. Net als dat menopauze niet hetzelfde is als de overgang. In het boek wordt ook ingegaan op de afname van hormonen en wat oestrogeen is.

Verder wordt er stilgestaan bij de mentale kant van de overgang en wat de overgang voor invloed heeft op je uiterlijk. Nu het allemaal voor een groot deel is besproken wat het geestelijk en lichamelijk met je doet, is er een heel hoofdstuk gewijd aan ‘hulptroepen’. Wat kun je allemaal zelf doen en welke deskundige mensen kun je inschakelen om je klachten te verminderen of zelfs te verhelpen? Het is prettig dat ook de hormoontherapie besproken wordt, aangezien er blijkbaar nog steeds een taboe op rust om hormonen te gebruiken. Caroline Tensen gaat in Het verboden woord in gesprek met experts die uitleggen hoe je klachten kunt herkennen en daardoor kunt verminderen. In het boek staan er, naast de ervaringen van Caroline zelf, ook veel ervaringsverhalen van anderen.

Naast het informatieve gedeelte (met onder andere voedingstips en oefeningen), laat Caroline zich van een kwetsbare kant zien. Een kant die erg privé is, maar waardoor ze de overgang inderdaad uit de taboesfeer haalt. Haar ervaringsverhaal is hetgeen wat op mij de meeste indruk maakte. Naast de gezellige, vrolijke, bruisende tv-presentatrice is er overduidelijk een andere kant aan haar geweest. Ik heb respect en bewondering dat Caroline haar diepste gevoelens en emoties neerzet in een boek, zodat anderen hiervan kunnen leren en zich kunnen herkennen in haar verhaal.

Jammer genoeg geeft Het verboden woord voornamelijk een volledig plaatje over de overgang met veel klachten weer. Hoewel ik het gevoel kreeg dat de overgang heel heftig moet zijn, had ik ook graag opbeurende ervaringsverhalen van mensen gelezen die bijvoorbeeld weinig of geen klachten hebben gehad. De schrijfster roept regelmatig in haar boek “het komt goed” – wat uiteraard vast zo is –, maar het voelde wat tegenstrijdig doordat er veel negatieve elementen uit de overgang werden belicht. Daardoor denk ik dat de doelgroep van het boek voornamelijk gericht is op mensen die echt last hebben in plaats van mensen die het op voorhand willen lezen. De opbeurende woorden die de schrijfster regelmatig schrijft (zoals: je mag alles voelen wat je voelt) voelt uiteraard wel als een troost voor de lezer wanneer deze zich ‘raar’ voelt.

Hoewel er een zeer overzichtelijk schema aan het eind van ieder hoofdstuk is, die dient als een samenvatting en logischerwijs al besproken is, vond ik dat er daarnaast veel herhalingen geschreven waren in het boek zelf. De gedachte ‘nu weet ik het wel’ is af en toe wel in mijn hoofd opgedoken.

Wanneer je in de leeftijdsfase terecht komt dat de overgang kan plaatsvinden, en je vage klachten hebt, is het zeker de moeite waard om dit boek te lezen waardoor je jezelf misschien herkent in de verhalen van anderen. Het verboden woord is zeer informatief, en Caroline Tensen steekt een hart onder de riem bij mensen die ook heftige klachten ervaren. Ik vind het boek 3 sterren waard!

Deze recensie is eerder verschenen bij www.boeken-cast.nl

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sonja van Strien

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur