Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Interessant snufje wereldgeschiedenis

Sonja Kersten 16 april 2005

De naam Pipin Ferreras is een zeer bekende in de duikwereld. Ook zal zijn naam bij menig Cubaan een belletje doen rinkelen. Even ‘googlen’ en we weten waarom: hij heeft met zijn liefde voor de sport freediving Cuba op de kaart gezet als paradijselijk duikoord en heeft vele wereldrecords freediving op zijn naam staan. Hij werkte mee aan verschillende films en documentaires en heeft dit boek geschreven over zijn bewogen leven.

Francisco Ferreras ziet het levenslicht in Cuba. Zijn ouders maken deel uit van de regering van Fidel Castro. Zij hebben het zo druk met Cuba dat het aan hen voorbijgaat dat Francisco op 3 jarige leeftijd nog geen woord zegt en geen meter loopt. De kinderjuf maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de jongen. Ze gelooft heilig in Olokun, de god van de zee en vraagt zijn zegen. Direct wordt het eerste stapje gezet en ‘pipin’ is het eerste wat hij uitspreekt: Pipin Ferreras is geboren. Hij groeit uit tot een merkwaardige man. Ferreras heeft een ontstellend groot ego en een doorzettingsvermogen waar je u tegen zegt. Ik ben wel wat gewend als het om ‘niet tegen je verlies kunnen’ gaat, maar de competitiedrang die Pipin tentoonspreidt is van een andere orde. Pipin is een fantastische duiker, hij zet de sport freediving – duiken zonder zuurstof – op de kaart. Hij weet Fidel Castro ervan te overtuigen het land te mogen verlaten om de wereld te laten zien wat een paradijselijk duikoord Cuba is. Tijdens een van zijn reizen ontmoet hij Audrey, zijn soulmate. Hij weet haar over te halen ook te gaan freediven en ze blijkt een natuurtalent. Al snel breekt ze wereldrecords. Pipin vergt veel van haar, hij vraagt haar constant de beste te zijn en steeds dieper te duiken. Te diep?

Dit boek is heel anders dan de boeken die ik gewend ben te lezen. Het is een waar gebeurd persoonlijk en dramatisch relaas van een complexe persoon. Een man die geobsedeerd is door duiken en daarin de onbetwiste kampioen wil zijn. Ik heb niets met duiken, laat staan met freediven. Maar Pipin Ferreras verhaalt met zoveel liefde en passie voor zijn vak dat het verhaal me absoluut intrigeerde. Ferreras geniet bij elke duik van de spanning, het avontuur, de kick, de hallucinaties, het gevoel heerser van het water en de beste te zijn. Hij neemt alle risico’s voor lief: black-out, caissonziekte, een hersenbeschadiging en zelfs de dood. Riscio’s die niet alleen voor zichzelf gelden, maar ook voor zijn buddies. En voor zijn vrouw. Bij elke duik opnieuw. Wat houdt die oceaan voor ons verborgen wat mensen als Ferreras er toe drijft om heel bewust steeds een groter risico te willen dragen? Pipin probeert het uiteen te zetten. Hij schrijft met enthousiasme over de duiksport, maar verzandt daarbij regelmatig in details. Ook heeft hij de neiging vaak in herhaling te vallen. Elk schroefje, ballonnetje en touwtje wordt meermaals besproken, om de lezer meer inzicht te verschaffen in de onderwaterwereld. Dat heeft echter niet het gewenste effect.

Ferreras
is geen schrijver. Verrassende metaforen of beeldende beschrijvingen blijven dan ook uit. De kromme zinsconstructies werken absoluut op de zenuwen. Maar Ferreras heeft niet de pretentie om een schrijver te zijn en dat maakt veel goed. Het boek De Duik boeide me. Sterker nog, het ontroerde me. De beschreven geschiedenis op het communistische Cuba voegen een interessant snufje wereldgeschiedenis toe aan het boek. De eerlijkheid van Ferreras over zijn eigen tekortkomingen en egocentrisme is hartverwarmend. Er zijn maar weinig machomannen die dat kunnen. En dan de liefde. De driehoeksverhouding tussen Pipin, Audrey en het water is mooi. Adembenemend en gevaarlijk mooi.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sonja Kersten

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur