Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verhaal met potentie komt niet lekker uit de verf

Sophie leest 13 januari 2017

Nicholas Sparks (1965) heeft al vele bestsellers op zijn naam staan, waarvan de meeste in meer dan 35 landen zijn vertaald. Elf van zijn boeken zijn inmiddels verfilmd zoals The Notebook, Message in a Bottle en het in 2016 uitgebrachte The Choice.

Zie mij is weer één van de bestsellers die uit Sparks pen is gevloeid. Een liefdesverhaal vol drama over een man die zijn leven wil beteren en een jonge advocate. Collin, een man met een traumatische jeugd, probeert zijn leven op de rit te houden. Door zijn agressie, die hij met moeite onder controle kan houden, heeft hij in zijn leven meer vijanden dan vrienden gemaakt. Wie wel in hem geloven zijn z’n vriend Evan en diens verloofde Lily. Evan heeft Collin onder zijn hoede genomen op het moment dat Collin voor een keus stond: óf de bak in óf zijn leven beteren en de komende vijf jaar niet in de problemen komen. Collin koos voor het laatste en zijn leven bestaat sindsdien enkel uit sporten, kooigevechten en studeren. Hij ontwijkt elke openbare gelegenheid om uit de problemen te blijven en dat lukt aardig. Tot hij na een gevecht terugrijdt en een dame met pech ziet staan naast de weg. Hij stopt en helpt haar bij het wisselen van de autoband. Maria, de jonge advocate in nood, schrikt onwijs van Collin (hij kwam niet zonder kleerscheuren uit het gevecht) en is dan ook verbaasd als hij na het wisselen van de band weer uit haar leven verdwijnt.

Maar Zie Mij zou geen verhaal van Sparks zijn als de twee elkaar niet weer door het lot, of in dit geval Maria's zus Serena, bij elkaar gebracht worden. De twee worden verliefd ondanks dat ze verschillen als dag en nacht. Al snel hebben ze een relatie en alles lijkt goed te gaan. Tot Maria vreemde briefjes krijgt met een dreigende ondertoon. De relatie van Maria en Colin, maar ook met de mensen waar ze van houden, wordt zwaar op de proef gesteld.

Het eerst wat opvalt is de dikte van het boek. Welgeteld 508 bladzijdes. Sommige lezers draaien hun hand daar niet voor om, maar voor een boek van het feelgood-genre valt het op. Als je eenmaal aan het lezen bent, wordt de reden hiervan dan ook al snel duidelijk. Het boek staat, naast het verhaal van Collin en Maria, vol met informatie. Informatie over de families en levens van de hoofdpersonen, maar ook informatie over dagschema's voor trainingsgevechten, over de toegestane hoeveelheid sporttape bij wedstrijden en over een Shorkie Tzu, blijkbaar een kruising tussen een Yorkshire Terrier en een Shih Tzu.

Door de soms overbodige informatie wordt het verhaal al snel langdradig en hier en daar wat saai. De essentie is eruit. De tijd waarin het verhaal verteld wordt en de hoeveelheid bladzijdes die daar voor nodig zijn, lijken uit balans. Voor een kleine maand ben je zo honderd bladzijdes verder. Het lijkt alsof iedere dag wel genoemd wordt: hoe de personages ze invullen of ervaren. Dat hoeft niet perse een probleem te zijn als er een juiste balans zou bestaan tussen het verhaal en de informatie. Wat daarbij ook opvalt is de intieme relatie tussen Collin en Maria. Op het moment dat het intiem lijkt te worden, wordt het afgedaan met een enkel zinnetje. Hierdoor blijft de relatie tussen Maria en Collin oppervlakkig. Zonde dat Sparks hier wat steken laat vallen, want het verhaal heeft wel potentie.

De personages zijn wel heel knap neergezet. Sparks weet elk personage een eigen karakter te geven en als lezer leer je ze echt kennen. Ze zijn allemaal verschillend, maar je voelt dat de band onderling sterk is.  

Daarnaast is het verhaal in grove lijnen ook voorspelbaar. Er wordt gaandeweg al het een en ander weggegeven. Dit is niet storend en helpt in de logistiek van het verhaal, maar haalt de potentiele spanning weg. Rond pagina 300 komt er eindelijk wat vaart in het verhaal. Dan richt Sparks zich meer op de relatie tussen Maria en Collin in plaats van op de individuele personages. Waar aan het begin van het verhaal de spanning uitblijft, maakt Sparks het in de laatste hoofdstukken weer goed. De vraag hierbij blijft natuurlijk, is Collin de redder van Maria en blijken ze elkaars ware?

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sophie leest

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!