Om te lezen met een dikke gebreide trui aan ...

In de afgelegen fjorden in het noordwesten van IJsland wordt een invloedrijke zakenman neergeschoten op een skipiste. Een week eerder is er een vliegtuigje vlak bij Reykjavik neergestort, waarbij de piloot om het leven komt. Wat hebben deze gebeurtenissen met elkaar te maken? Tijdens het moordonderzoek worstelen rechercheur Hildur Rúnarsdóttir en haar Finse partner Jakob Johanson met een dilemma: moeten ze koste wat kost alle mysteries rondom de dood onderzoeken? Tegelijkertijd is Hildur een nieuwe aanwijzing naar de verdwijning van haar zusjes Rósa en Björk op het spoor.

De Scandinavische landen, waaronder IJsland hebben een bepaalde aantrekkingskracht op mij. De woeste natuur dat altijd sterker zal zijn dan de mens, de gezellige houten huisjes en de dikke wollen truien. Tijdens de wintermaanden is het Scandi genre een vaste waarde.

In dit 2e deel van de trilogie krabbelt Hildur terug op na het overlijden van haar vriend maar er borrelt nog iets anders wat haar onrustig maakt. Alsof ze bijna voelt dat er iets staat te gebeuren. En dan krijgen ze te maken met 2 sterfgevallen die opvallende gelijkenissen vertonen. Wie vermoorde deze mannen en wat was het motief?

Het boek kent meerdere verhaallijnen, er komt telkens een ander personage aan het woord die je meer inzichten geeft. Hildur graaft nog steeds vastberaden verder in het verleden, op zoek naar haar vermiste zusjes. Kende ze haar moeder eigenlijk wel en had ze een juist beeld van hun gezinsleven? Jakob probeert de resten te lijmen van zijn vaderrol maar wordt daarbij gedwarsboomd door zijn ex vrouw.

Satu Rämö schetst perfect het leven in een klein dorp waar alles stil komt te liggen als er iets gebeurt. De frustratie dat ze afhankelijk zijn van de hulp van Reykjavik én rustige weercondities houdt Hildur niet tegen. Ondanks het lange wachten en amper vooruitkomen blijft ze haar nuchtere kijk behouden.

Het tikken van de breinaalden, de bijtende kou op je wangen, de opgehoopte pakken sneeuw langs de weg ... het komt zo levensecht binnen. In andere boeken raak ik gauw verveeld als een verhaal zich te traag ontvouwt maar dit genre kan dit hebben, het is net de sterkte van een Scandi thriller.

Bedankt @vbkbelgie @amboanthos voor het recensie exemplaar.

Meer recensies van ssst_just_one_more_chapter