(Speur)neusje van de zalm

Stephanie 03 januari 2023
In ‘de Hoofdrol’ maak je aan de hand van een bundeling van e-mails en brieven kennis met de Fairway Players-toneelgroep, dit door het oog van de speurneuzen Femi en Charlotte. Eén van de leden van de toneelgroep werd vermoord, maar de verkeerde persoon lijkt hiervoor op te draaien. Het is aan Femi Charlotte om alle voorhanden zijnde correspondentie uit te pluizen en op zoek te gaan naar waar de echte moordenaar zich verraadt.

Wie er vermoord wordt, wordt pas later in het verhaal duidelijk. Hierdoor zit je als lezer niet enkel te speuren naar de dader, maar ook naar het potentiële slachtoffer. Centraal staat de geldinzameling voor experimentele medicijnen voor de terminaal zieke Poppy, kleindochter van de voorzitter Martin Hayward. Deze geldinzameling doet heel wat vragen rijzen. Zo zorgen onduidelijke en vage communicatie voor heel wat vragen over het ingezamelde bedrag en over de bestemming van het geld. Een bron voor misverstanden, ongeloofwaardigheid en bijgevolg ook voor motieven voor moord.

Het is een unieke ervaring dat het karakter van de personages gevormd wordt door de manier waarop ze communiceren met elkaar. Iedereen heeft echt een eigen stem en kleur. Het is al snel duidelijk wie het meest gestructureerd is binnen de toneelgroep en van aanpakken weet, wie niet geliefd is, etc. Maar wie is in staat tot moord? Van sommige personages is helemaal geen correspondentie voorhanden en ben je dus afhankelijk van wat anderen over hen schrijven, wat toch voor dat tikkeltje mysterie blijft zorgen. De soms ongepaste of vermakelijke e-mails die aan bod komen, zorgen dan weer voor een vleugje humor. De heerlijke sociale interactie in combinatie met talrijke verdachte gebeurtenissen zorgen er voor dat je dit boek niet zomaar weg kan leggen.

Janice Hallett schreef met De Hoofdrol een unieke, moderne whodunnit, die de lezer in de centrale rol als speurneus plaatst. Er is geen alwetende verteller die de plot reeds meedeelt, waardoor de spanning (of eerder nieuwsgierigheid) hoog blijft. Wie een nagelbijtende thriller verwacht, is hier aan het verkeerde adres. Het gaat hier eerder om een sterk staaltje psychologisch puzzelwerk. Dat Femi en Charlotte geen doorwinterde rechercheurs zijn, maar leken zoals wij, maakt dit boek een laagdrempelige en aangename thriller. Doordat zij tussen het doorspitten van het e-mailverkeer door regelmatig met elkaar overleggen via whatsapp, krijg je als lezer ineens mooie samenvattingen mee.

Wat mij betreft, een heerlijke leeservaring en een unieke beleving als lezer.

Meer recensies van Stephanie

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!