Verplichte literatuur voor hulpverleners

Susanna 28 juli 2024
Lotte Kok (1996) schreef haar persoonlijke ervaring op in “wat liefde kan doen”. Ze neemt in haar boek de lezer mee in de ontwikkelingen van een relatie vol psychisch geweld. Ze laat niet alleen zien hoe zij lijdt onder het ziekelijke gedrag van haar partner (die ze consequent ‘de poppenspeler’ noemt), maar legt al snel de vinger op de zere plek…. Namelijk hoe haar omgeving (en met name de hulpverleners) reageert. Het is onthutsend te lezen hoe vooral de dader support krijgt en het slachtoffer wordt geconfronteerd met onbegrip en oordelen.

Het boek grijpt je bij de keel en laat je niet meer los. Als snel wordt het je als lezer duidelijk dat het zomaar iedereen kan overkomen, verliefd worden op de verkeerde man (of vrouw).

Het eerlijke rauwe relaas zal mensen aanspreken die op welke manier dan ook te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld. Ze zullen zich gehoord en gezien voelen en daarmee kan dit boek een belangrijke functie vervullen.

Lotte schrijft recht uit het hart. Dat maakt het een heel emotioneel relaas, waar soms iets meer afstand naar mijn idee het verhaal ten goede was gekomen. Dat gezegd hebbende, blijft dit een belangrijk boek waarin van binnen uit de destructieve macht van een poppenspeler wordt beschreven. Dit boek is daarmee eigenlijk verlichte literatuur voor iedere hulpverlener!

Meer recensies van Susanna