Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Unieke en prachtige inkijk in de Zimbabwaanse samenleving

Susanne 26 januari 2016

Het boek van Memory is een schitterend geschreven en boeiend verhaal, dat gaat over het leven van Memory. Petina Gappah (1971) neemt ons mee naar de Extra Beveiligde Gevangenis Chikrubi in Harare, Zimbabwe, waar Memory leeft. Ze is veroordeeld voor de moord op Lloyd Hendricks, haar adoptief vader, en heeft de doodstraf gekregen. Haar advocate bereidt het hoger beroep in haar zaak voor en wil dat Memory opschrijft wat ze zich herinnert van de moord en hoe het zo ver heeft kunnen komen. Stukje bij beetje onthult Memory haar verleden: hoe ze als jong kind gepest werd omdat ze albino is, hoe ze omging met het verlies van haar broertje en zusje, hoe ze op negenjarige leeftijd bij Lloyd kwam te wonen, hoe ze voor het eerst verliefd werd en waarom ze in het buitenland ging studeren. Haar verhaal vertelt ze niet in chronologische volgorde:

“Maar het blijkt niet zo eenvoudig te zijn als ik me had voorgesteld om dit te schrijven. Ik had gedacht dat als ik zou gaan zitten schrijven ik een lineair verhaal met een echt begin, midden en einde zou vertellen. Ik heb me nooit gerealiseerd hoezeer mijn huidige werkelijkheid en willekeurige gedachten in dit verhaal zouden doordringen.”

Gappah bezit het talent om haar kleurrijke personages, van de bewoners van de townships van Harare tot de rijke blanke mensen uit de kennissenkring van Lloyd en de cipiers en gevangen, werkelijk tot leven te wekken. Ze doet dat met humor en een zeker cynisme:

“De angst strekte zich niet uit tot de cipiers. Synodia en Loveness zijn, bijgestaan door Mathilda en Patience, verantwoordelijk voor het bewaken van afdelingen D en C. (…) Ze zien er allemaal verschillend uit. Loveness, het subhoofd, is klein en rond, heeft een lichte huid en mist een paar tanden. Synodia, die onlangs is bevorderd tot hoofdcipier en dus de meerdere is van Loveness, is wat donkerder, langer en veel zuurder. Patience is knap met een zelfvoldane grijns en heel veel eyeliner en lippotlood, en Mathilda is een mollige vrouw met een trage, zware tred. Maar ze zien er ook hetzelfde uit, alsof ze onderling inwisselbaar zijn, alsof de kenmerken van hun individualiteit zijn opgenomen in het uniform dat ze dragen.”

Een van de best uitgewerkte thema's in de roman is die van de tegenstelling tussen de zwarte en blanke bevolking van Zimbabwe, en daarmee tussen die van arm en rijk, en van de Afrikaanse en de westerse traditie. Memory past, als albino en als een vrouw die tussen zowel de zwarte als de blanke bevolking in heeft gewoond, niet in een van de twee hokjes. Ze groeit op met de taal van de Shona en de Afrikaanse verhalen en tradities. Ze is bijvoorbeeld bang voor de watergeesten en kent het begrip ngozi, lotsbestemming. Maar door de andere kinderen wordt ze niet geaccepteerd als een van hen. Wanneer ze bij Lloyd in zijn grote huis Summer Madness komt te wonen, leert ze over de Griekse en Romeinse mythologieën, leest ze westerse literatuur, leert ze paardrijden en gaat ze naar een particuliere katholieke school. Ook in deze groep vindt Memory maar voor korte tijd een echt thuis. Ze beschouwt de wereld waarin ze leeft min of meer als een buitenstaander. Een heel interessant perspectief dat ons een prachtige en unieke inkijk in de Zimbabwaanse samenleving geeft.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Susanne

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur