Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Prima beschouwing op maatschappelijk debat

Susanne 29 april 2016

“Zou dat kind daar nu echt geen idee van hebben? Zou ze echt niet snappen hoe verschrikkelijk het is om aan je laatste eindje bezig te zijn? Om op je oude dag onderworpen te zijn aan zo'n ziekenhuisregime? Om geen moment van de dag zelf te kunnen beslissen en om onmachtig te moeten wachten wat ze nu weer gaan doen?”

Mevrouw Van Hemert-Tetrode leeft een comfortabel leven in het dorpje Berkheij wanneer ze plotseling getroffen wordt door een hartinfarct. Tijdens haar verblijf in het ziekenhuis wordt duidelijk dat haar leven drastisch zal veranderen: van een zelfstandige vrouw wordt ze een hulpbehoevende patiënt. Van haar hoeft dat dan allemaal niet meer; ze beschouwt haar leven als voltooid en bespreekt met haar kinderen en doktoren de mogelijkheden tot euthanasie. Haar wens om te sterven leidt tot onenigheid rond haar ziekbed. Oudste dochter Fiona doet er alles aan om haar moeder nog zo lang mogelijk bij zich te houden, terwijl dochter Dorien spijt heeft dat ze haar moeder heeft gereanimeerd. Zoon Alex staat tussen hen in en probeert vanuit zijn woonplaats in Colombia zijn invloed uit te oefenen.

Martje van der Brug (1959) heeft met Wat doen we met moeder een eigentijdse roman geschreven die thema's behandelt die voor veel mensen herkenbaar zullen zijn: de grenzen aan de zorg, voltooid leven en euthanasie. Deze roman is een beschouwing op de verschillende standpunten die er zijn in dit debat. Elk van de personages vertegenwoordigt één standpunt in het debat. Deze roman gaat dieper in op die standpunten en geeft daar ook wat meer context en motivatie bij.

Het is een knap staaltje werk van Van der Brug dat dit onderwerp nergens een loodzwaar thema wordt. Mevrouw Van Hemerts’ besluit staat allang vast en zij weet haar wens zo standvastig en zo rationeel over te brengen op haar kinderen, en daarmee op de lezers, dat haar doodswens een heel logisch verlangen wordt.

Verder zorgt Van der Brugs inkijkje in het leven van de Nederlandse yup voor de nodige luchtigheid. We volgen bijvoorbeeld dochter Dorien die op zoek is naar een partner. Ze heeft daarvoor een relatiebemiddelingsbureau ingeschakeld. Dit bureau koppelt haar tweemaal aan een man die niet zo goed bij haar past. Daarnaast probeert ze er zoveel mogelijk te zijn voor haar twee studerende kinderen. Zo staat ze op een goede zondagmorgen op het hockeyveld, samen met moeders op wie ze niet echt zit te wachten.

Wat doen we met moeder is een roman die uitstekend laat zien welke meningen en belangen een rol spelen bij een zelfgekozen dood. De schrijfstijl van Van der Brug is zakelijk. Vernieuwende metaforen en andere stilistische middelen zijn nauwelijks in de roman aanwezig. Dat is echter helemaal niet erg, want in deze roman is de taal ondergeschikt aan het onderwerp.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Susanne

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur