Vriendschap in oorlogstijd
“Wij zaten daar samen in stilte, eindeloos met elkaar vertrouwd, verbonden door een onzichtbare draad die niet werd gehinderd door de beperkingen van gesproken taal.”
1916. De jonge wees Manno verhuist van Haarlem naar Wenen. Hij voelt zich verloren en verdrietig. Tot hij tijdens een zomerkamp vriendschap sluit met Béla, Max, Franzi, Lotte en Bertl. Zijn nieuwe vrienden geven zijn leven weer kleur. Maar als het nationaal-socialisme opkomt, en de oorlog dreigt, worden de onderlinge verschillen scherper. Er zijn steeds meer geheimen, en alleen Manno weet alles - en zwijgt. Want hebben je vrienden geen recht op hun geheimen...?
Een oorlogsboek waarin niet de gruwelen en de actie de hoofdrol spelen, maar de verhoudingen tussen gewone mensen en hoe die onherstelbaar worden beschadigd.
Vol schilderachtige scènes, zintuiglijkheid en mooie taal. Sfeervol, soms wat kabbelend - het is een beetje een slow-burn - maar heel mooi gedaan!