Dubbele dreiging van Tom Clancy

sven (JustBooks) 06 januari 2025
Tom Clancy verliet de wereld van het schrijven toen hij stierf op 1 oktober 2013. Hij was een Amerikaanse auteur die voornamelijk politieke thrillers schreef met zaken die hij ontleende aan inlichtingendiensten en militaire wetenschappen. Spionage neemt meestal wel een belangrijke rol op zich in zijn boeken. Hij wou eigenlijk zelf in het leger maar een erg oogprobleem stak daar een stokje voor.
Samen met Mark Greaney schreef Clancy het boek Dubbele Dreiging.
Het verhaal
Jack Ryan wordt geconfronteerd met een internationale crisis. Een mislukte staatgreep in de volksrepubliek China dwingt de Chinese president Wei Zhen Lin om in te stemmen met de plannen van generaal Su. Die wil een expansie politiek voeren en de Zuid-Chinese zee claimen en Taiwan inlijven. Ryan is vastbesloten om China te stoppen maar China heeft een nieuwe generatie raketten ontwikkeld die ze kunnen gebruiken tegen de Amerikaanse marine.
Tegelijkertijd wordt Amerika getroffen door meedogenloze cyberaanvallen. Een nieuw soort oorlogsvoering die zeer moeilijk te bestrijden is en zeer gevaarlijk is voor de Amerikaanse infrastructuur. Jack Ryan kan enkel maar een zeer geheime dienst raadplegen maar het probleem is dat iemand hun identiteit weet en dreigt om alles te onthullen.
Mijn gedacht
Dit is een typische Clancy. Niet de makkelijkste schrijfstijl omdat hij gebruik maakt van technische woorden en omschrijvingen. Ze dragen bij aan het begrijpbaar maken van de acties maar vertragen wel een beetje de leessnelheid.
De spanningsboog is altijd aanwezig in dit verhaal. Er gebeurt zeer veel en op verschillende fronten waar er dan nog eens genoeg twists de revue passeren om echt wel moeiteloos de aandacht van de lezer vast te houden.
De personages zijn zeer goed uitgewerkt. Wanneer je deze boeken op volgorde leest, de reeks rond Jack Ryan, zul je ze echt wel zien groeien in hun rol. Maar indien je ze niet gelezen hebt kun je nog steeds het verhaal goed volgen. Met nu en dan een flashback naar het verleden ben je vlug weer mee met het verhaal.
Het slot
Wanneer we bij het slot aankomen, schiet de spanningsboog naar ongekende hoogtes. Hier en daar nog een twist te verwerken en de nodige schietpartijen en voor je het weet ben je aan het einde van het boek. Van de meeste lijnen krijgen we alle antwoorden terwijl er nog steeds zijn die niet volledig afgesloten worden, hoogstwaarschijnlijk ten voordele van de volgende delen in de reeks.
Conclusie
Een rasechte Clancy vol met cybercrime, schietpartijen, ontvoeringen en noem maar op. Spanning van begin tot einde met zelfs op het einde nog een verhoging van de snelheid van het verhaal met nog een extra laag spanning erop. Soms technische uitleg maar wie reeds andere boeken van Clancy gelezen heeft zal dit wel herkennen.

Meer recensies van sven (JustBooks)

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.