New York , Een reis door de geschiedenis van de stad.
New York, een stad die nog op het verlanglijstje staat om te gaan bezoeken. Tijdens een bezoekje aan de bib viel mij een boek op met opschrift NY en een afbeelding van het Vrijheidsbeeld. De boeksnedes kregen een laagje wat op zilver lijkt en dat past bij de kleur van de cover. Het uit curiositeit meegenomen om te lezen op vakantie.
Het blijkt een boek te zijn van twee Vlaamse journalisten Jacqueline Goossens en haar man Tom Ronse. Goossens afkomstig van Maldegem en verhuisde in oktober 1980 met haar vriend en medejournalist naar NY. Voor De Morgen schreef ze een column over het leven in de stad. Een stad waar ze erkend werd als stadsgids.
Ronse is naast journalist ook kunstenaar. Zijn eerste journalistiek werk situeert zich begin jaren 70tig in Noord-Ierland. Een werk over politiek, economie en cultuur.
Samen schreven ze dus dit boek over NY.
Dit boek verteld de geschiedenis van de stad. Van de ontdekking tot en met een paar jaar geleden. Interessante uiteenzettingen doorspekt met persoonlijke belevenissen vanaf de tijd dat ze in NY kwamen wonen. Die persoonlijke band met de stad draagt bij aan het verhaal dat ze willen vertellen.
De geschiedenis van de stad wordt op een verstaanbaar manier neergepend en bijgestaan door een mengelmoes van oude foto’s of postkaarten. Die dragen ook bij aan het verhaal maar de uitleg over de foto vind je pas achteraan het boek terug. Voor de ene lezer zal dit storend overkomen en voor de andere vormt het geen probleem. Veel foto’s hebben evenwel een opschrift qua locatie staan.
Het volledige boek is zeker in staat de mengelmoes van de NY’ers naar boven te brengen. Zijn smeltkroes aan culturen.
Natuurlijk komen de architectuur en enkele iconische gebouwen aan bod. De bedenkers ervan krijgen hun verdiende spotlicht. De specifieke wijken of districten ( Harlem, SoHo, The Bronx, Staten Island en Manhattan, Queens, upper east side, Central parc….) komen wel eens aan bod zonder Times Square niet te vergeten. Iedereen die naar NY gaat wil toch dit middelpunt gezien hebben?
Conclusie
Een boek dat NY naar boven drukt op mijn verlanglijstje qua reisbestemmingen. Een boek dat mij de geschiedenis leert van NY maar ook de geschiedenis van zijn bewoners niet vergeet.
Het is en blijft een stad dat tot de verbeelding spreekt en die blijft groeien zowel in lengte en breedte, maar ook in de hoogte.
Het lijkt mij zalig om binnen enkele jaren, met het vrouwke, een begeleid tocht te maken doorheen deze adembenemende stad en aan de lippen te hangen van dit journalisten duo en terzelfdertijd foto’s te nemen om thuis mijn eigen fotoboek te maken van alle aspecten die NY te bieden heeft.
Eén van de betere boeken die ik dit jaar al gelezen heb.
Samen schreven ze dus dit boek over NY.
Conclusie
Eén van de betere boeken die ik dit jaar al gelezen heb.