Schim in de nacht
Ik ben er altijd wel voor te vinden om nieuwe auteurs een kans te gaan geven om mij te kunnen bekoren met hun schrijfwerk. Meestal zijn dit debuten of auteurs die een paar boeken geschreven hebben. Deze keer was het echter een al meer geroutineerde auteur waarvan ik een boek kon lezen: Sterre Carron
De auteur
Sterre Carron is een Vlaamse auteur die begon met het uitbrengen van boeken in 2013, en dit met het boek Mara. Carron schreef al een 22tal boeken rond de rechercheur Rani Diaz. In haar jeugd had ze belangstelling voor criminologie maar volgde uiteindelijk een opleiding vroedvrouw. Met dit diploma werkte ze in Rwanda en in het vroegere Zaïre. Ze heeft nog een tijd gewerkt voor het instituut voor tropische geneeskunde maar de roep van het schrijven was blijkbaar sterk aanwezig.
Met Schim In De Nacht schreef ze nu haar eerste standalone boek.
Het verhaal
De tweelingzussen Nina en Lorie zijn op weg naar een feestje maar onderweg stappen ze een winkel binnen. Tijdens het winkelen, horen ze een ijselijke schreeuw en zien ze gemaskerde en gewapende mannen koelbloedig de winkelmedewerker en een klant doodschieten. Ondanks dat ze zich verstoppen worden de zusjes gevat.
Ze moeten een verscheurende keuze maken. Wie van de twee blijft leven en wordt vrijgelaten en wie nemen de bandieten mee. Is er een motief waarom ze dit doen, of waren ze gewoon op de verkeerde plaats op het verkeerde tijdstip? Zal de ontvoerde op tijd gevonden worden, en is de vrije zus echt wel vrij?
Mijn gedacht
In één woord: spannend. Bij de start van het boek zit je direct in de actie en de daarbij horende spanning blijft, met wat ups-and-downs, aanhouden tot het einde. Hierdoor blijf je als lezer gekluisterd aan dit boek. Ik kon het niet aan de kant leggen en wou gewoon verder lezen.
Het verhaal wordt bekeken vanuit verschillende punten. Per hoofdstuk verschuif je tussen de hoofdpersonages, waarbij deze vanuit het ik-standpunt geschreven zijn. Dit zorgt ervoor dat je genoeg informatie hebt om zelf te gaan zoeken naar de antwoorden.
De schrijfstijl leest enorm vlot. Ik kan niet direct momenten opnoemen waar ik moeite had om het verhaal te volgen.
De personages zijn goed uitgewerkt en zetten het verhaal geloofwaardig neer. De angst die samengaat met het ontvoerd zijn, maar ook de nood om te proberen weg te vluchten. Op mij kwamen ze waarheidsgetrouw over. Nergens had ik een punt waarop ik dacht van: Nee, dit kan niet.
Naarmate het verhaal vordert komt er meer en meer info naar boven. Info die soms meer vragen oproept dan oplossingen. Twists die me als lezer op het verkeerde been gezet hebben.
Het einde kon ik deels wel al raden maar er waren zeker punten die ik niet zag aankomen. Het slot komt met de antwoorden die nodig zijn om het verhaal kunnen afronden. Antwoorden waarvan ik nadien toch sommige zaken uit het verhaal in een ander daglicht bekeek.
Conclusie
Een zeer spannend verhaal over ontvoering en wraak. Wantrouwen krijgt ook zijn rol in het verhaal. Een verhaal bekeken vanuit verschillende standpunten met geloofwaardige personages. Als ik één minpunt moet noemen aan het verhaal is dat ik graag wat meer gezien had vanuit het oogpunt van de vrijgelaten zus. Zij mocht van mij een iets grotere rol gekregen hebben. Maar ondanks dat is dit een steengoede Nederlandstalige thriller van formaat.
Sterre Carron is, na het lezen van dit boek, toch een auteur waarvan ik wel nog meer boeken wil gaan lezen. Lekker enkele uren in mijn zetel vertoeven met een spannend verhaal, meer heb je toch niet nodig?
De auteur
Met Schim In De Nacht schreef ze nu haar eerste standalone boek.
Het verhaal
Mijn gedacht