Vergeten Helden aan het woord.
Oorlog is iets dat verbonden is met ons verleden, heden en hoogstwaarschijnlijk onze toekomst. Iets waarover men altijd wel boeken zal gaan schrijven. In elke oorlog zijn er wel helden te vinden die zoveel gedaan hebben om het leed van hun medemens te gaan verzachten. Soms met grote daden en soms met hele kleine ingrepen. Ook zal het wel gebeuren dat sommige helden door de mazen van het geschiedenisnet glippen en vergeten worden in het naslagwerk. Net daarom schafte ik mij ooit mijn volgende boek aan.
Het kreeg de titel Vergeten Helden. Net die titel sprak me aan. Wie waren die vergeten helden dan wel?? Als bijtitel staat er op de cover van het boek In het spoor van de Poolse Bevrijders van Arromanches tot Wilhelmshaven.
De auteurs van dit boek waren mij totaal onbekend. Johannes Vande Voorde en Dirk Verbeke. Dus even wat opsnorwerk verricht.
Johannes is een Antwerpse fotograaf die portretfotografie en advertentie doet maar ook bezig is met documentaire fotografie.
Dirk Verbeke is voorzitter van de Vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie en curator van tentoonstellingen over de oorlog. Hij interesseert zich enorm voor de Poolse bevrijders en kent de veteranen en hun families persoonlijk.
Dus de samenwerking is ideaal om deze Vergeten Helden te bundelen in hun eigen boek.
Het volledige idee van dit boek kwam er gewoonweg met een halfleeg, verschaald achtergelaten blikje Tyskie op de vensterbank van Johannes. Het idee Polen kwam op in zijn hoofd en via de KU Leuven kwam hij in contact met Dirk Verbeke.
Het boek bevat een groot aantal foto’s. Foto’s genomen ten tijde van de bevrijdingstocht of in het heden door Johannes zelf. Stuk voor stuk opgemaakt in zwart-wit waardoor de oude en nieuwe foto’s naadloos in elkaar overlopen. Voor mij kwam het op deze manier serieuzer en dieper over.
Het boek bevat niet enkel foto’s maar ook informatieve tekst. Van het ontstaan van Johannes zijn idee tot over de uitwerking. Maar ook komen er verschillende nog levende Vergeten Helden aan het woord. De tekst is zeer interessant en komt nergens saai over. Het is ook ideaal voor zij die over de oorlog willen leren zonder direct geconfronteerd te moeten worden met de grote gruwel die er soms mee gepaard gaat.
Het verhaal van de bevrijders komt er mooi in uit maar soms bekroop mij de indruk dat niet alles chronologisch opgesteld was.
Conclusie
Zeer interessant boek om te gaan lezen over vergeten helden, die in de grote overzichtsboeken, soms vergeten te vermelden zijn. Ze hebben geholpen bij de bevrijding en vele Polen zijn dan ook na de oorlog teruggekeerd naar de bevrijde gebieden waar ze dan een vriendinnetje gevonden hadden.
Zo zie je maar dat soms een achteloos achtergelaten blikje Duits bier met een Poolse naam een idee kan losweken waar nadien een boek uitkomt over de Eerste Poolse Pantserdivisie die hielp met de bevrijding van Normandië tot Wilhelmshaven in Duitsland. Blij dat ik dit boek kan toevoegen aan mijn verzameling over Wereldoorlog Twee.
Conclusie