Goedgelovigheid van sommige mensen

sven (JustBooks) 15 april 2022
Enkeltje Mars werd geschreven door twee auteurs. Wouter Polspoel en Herman van Campenhout.
Polspoel kon na zijn studies communicatiewetenschappen aan de slag als eindredacteur bij het laatste nieuws. Een job die hij inruilde voor een nieuwe uitdaging als leerkracht. In 2018 ontmoette hij Van Campenhout en schreven ze samen het boek Youra en het XXste konvooi.

Van Campenhout studeerde voor leerkracht Nederlands met daarnaast nog opleidingen geschiedenis en godsdienst. Na jarenlang leerkracht geweest te zijn is hij nu fulltime schrijver.

Enkeltje Mars is het vierde young adult boek dat hij samen met Polspoel naar buiten brengt.

Het verhaal

Lucie is haar job als leerkracht grondig beu en is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Na een recente relatiebreuk wil ze haar leven volledig overhoop gooien. Van een collega krijgt ze een artikel waaruit blijkt dat Elon Musk mensen zoekt om naar Mars te verhuizen. Ze besluit hieraan mee te doen, zelfs al moet ze daarvoor haar zwaar zieke vader achter laten. Lucie wordt geselecteerd voor de verhuizing maar moet eerst een zware opleiding volgen in de Ardennen. Maar als vlug merkt Lucie vreemde zaken op die haar doen twijfelen aan de goeie bedoelingen van het project.

Vlot verhaal met iets te weinig inhoud.

Het verhaal leest zeer vlot. Zo vlot zelfs dat je aan het einde van het boek bent zonder dat je het weet. Wel mist het boek wat vulling in het verhaal. Het is dan misschien wel een young adult maar deze leeftijdsgroep kan meer aan dan wat men hen hier voorschotelt. Zo is het Mars gedeelte te weinig uitgewerkt. Het boek ging dan misschien dikker worden maar daar zal niemand moeilijk over doen. Wat meer spanning en mysterie in dat gedeelte mocht er wel zijn.

Lucie
Lucie is een personage waarin je jezelf als lezer wel kan in verplaatsen. Wie is er nu en dan eens niet zijn job of leven wat moe. Dit zorgt er wel voor dat je direct een band vormt met haar. Haar problemen, de gezondheid van haar vader en haar zin in iets anders. De rest van de personages zijn wat minder uitgewerkt maar daar stoor je je tijdens het lezen niet aan. Samen vormen ze een diverse groep aan mensen die samenkomen.
Slot

Als alles lijkt stil te vallen in het verhaal schudden ons auteurs duo toch nog wat verrassingen uit hun pen. Een paar kronkels in het plot en een verrassende afronding van het verhaal met een thema dat uit onze eigen wereld geknipt werd. Een thema die veel duidelijk maakt.

Conclusie
Een leuk en tof verhaal met een aimabel hoofdpersonage, maar een verhaal dat soms wat body mist. Een boek dat wat dikker mocht geweest zijn want de mooie schrijfstijl zorgt ervoor dat je door het verhaal vliegt.

Meer recensies van sven (JustBooks)