Een aansprekend, aangrijpend verhaal over een Rotterdamse, Joodse familie
Tachtig jaar na het eind van de oorlog zijn niet nog alle verhalen verteld. In het leven van Catharina Brücker heeft Frank Krake een verhaal gevonden dat het absoluut waard is verteld te worden.
Hoewel het werk ‘Catharina’ heet, staan eigenlijk de lotgevallen van de héle familie Brücker, en niet alleen Catharina Brücker, centraal. Vader Moses Brücker komt als kleermaker naar Rotterdam, door een bizar toeval, en zet hier een keten van goedlopende kledingzaken op. We volgen het eerst nog rustige leven van het gezin Brücker, dat – zodra de Duitsers Nederland invallen – een nare wending krijgt.
De onverzettelijke familie duikt onder, en beleeft behoorlijk hachelijke avonturen. In het bijzonder wil ik hier de belevenissen van broer Izaac Brücker, die niet alleen onderduikt, maar ook actief onderdeel wordt van het verzet, benoemen.
Zijn zus Catharina lukt het niet uit handen van de Duitsers te blijven. Met haar geschiedenis krijgen we als lezer een beeld van de manier waarop geïnterneerde Joden in Westerbork probeerden het leven nog enigszins fleur te geven. Als danseres in een cabaret weet ze zelfs Adolf Eichmann te bekoren, die na hun ontmoeting haar beloofd onder te brengen op een redelijk veilige plaats, Terezín, de door de nazi’s geënsceneerde modelstad, waarmee ze het internationale Rode Kruis wisten te misleiden.
De geschiedenis van de familie Brücker is wrang en zou daardoor door iedereen gelezen moeten worden. Met enig geluk lukt het een groot deel van de familieleden thuis te komen na de oorlog, maar de verhalen die ze met zich meedragen, zijn verschrikkelijk.
Frank Krake weet met goed en gedegen onderzoek onder de familieleden een levendig beeld te vormen van de lotgevallen van de familie. Gelardeerd met veel foto’s, geschreven in toegankelijke taal, en bijzonder prettig vormgegeven weet de auteur alle hindernissen die een lezer zou kunnen ondervinden bij het lezen van zo’n aangrijpend verhaal, te omzeilen.
Er zijn veel boeken die in meerdere of mindere mate op waarheid gebaseerd de lotgevallen van Nederlandse Joden in de Tweede Wereldoorlog bespreken. Frank Krake heeft met ‘Catharina’ daar een bijzonder aansprekend boek, dat méér dan het lezen waard is, toegevoegd.