Informatieve feelgood roman
“28 embryo’s” gaat over vier stellen met een grote kinderwens, maar die kampen met vruchtbaarheidsproblemen. In dit boek worden diverse mogelijkheden beschreven om toch ouders te kunnen worden. We volgen het wel en wee van de stellen.
In eerste instantie leek “28 embryo’s” meer een informatief boek over de verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen dan een roman.
De ik-figuur is Maaike die met haar partner Ingo aan een ivf behandeling begint. We maken ook kennis met drie andere stellen die Maaike en Ingo ontmoeten bij de adoptiecursus. De personages zijn niet goed uitgewerkt. Als lezer krijg je van Maaike en Ingo nog wel wat achtergrond mee, maar van de drie overige stellen is dat erg beperkt. Dat maakt dat ik niet echt met hen mee kon leven. Ook blijven hun gevoelens onderbelicht. Ik had meer willen lezen over wat er in hun hoofd omging en over hun gevoelens. Van Langen belicht wel iets van de wanhoop en het verdriet dat de koppels ervaren, maar het blijft onderbelicht.
De schrijfstijl valt op door eenvoudig taalgebruik en korte zinnen. Soms is het geforceerd humoristisch.
In het boek komen ivf, eiceldonatie, spermadonatie en draagmoederschap aan bod waardoor het een beetje te veel wordt. Over de aparte onderwerpen kan wel een boek geschreven worden.
Interessant is wel dat in gesprekken tussen de vrouwen worden wel morele grenzen worden genoemd. Hoe ver kun of mag je gaan met een behandeling om uiteindelijk kinderen te krijgen? Heeft een kind dat ontstaan is uit een eiceldonatie, recht om te weten wie zijn of haar biologische moeder is? Maar dit soort zaken hadden veel meer uitgewerkt kunnen worden zodat het écht een onderwerp was geworden en had het boek meer diepgang gekregen.
Dit boek zal zeker mensen aanspreken, die ook met vruchtbaarheidsproblemen te maken hebben. Maar literair gezien is het niet van hoog niveau en mist het diepgang. Het is meer een feelgood roman over het wel en wee van een groepje vriendinnen.