Voor jou wil ik gaan
Wat Anina zo mooi naar voren heeft laten komen in haar boek is hoe de maatschappij tegenwoordig kijkt en dingen verwacht van scholieren i.p.v. dat ze kijken naar het welzijn van het kind. Een hoge cito score is soms belangrijker dan hoe het ècht daadwerkelijk met een kind gaat of dat er wordt gekeken naar de passies van hen.
Ik denk dat Anina daar een heel belangrijk punt belicht. Dat dit tegenwoordig zo belangrijk is in de huidige maatschappij en dat daardoor mensen teveel stress en prestatiedruk ervaren. De denkwijze van Kiki kwam daarin duidelijk naar voren en ik vond het mooi om te lezen hoe ze daar zelf verandering in wilde brengen. Daarbij vond ik het ook onwijs mooi en tegelijkertijd vaak ook verdrietig om te lezen hoe Kiki en Tim, de hoofdpersonages, gevormd zijn doordat er regelmatig flashbacks zijn naar hun kindertijd.
Waar ik de kaft en de achterkant veelbelovend vond, merkte ik dat ik best lang erover heb gedaan om het boek uit te lezen. Het is een slow burn, maar dan ook behoorlijk sloooow. Voor mijn gevoel werden dingen vaak herhaald, kwam er op deze manier weinig vaart in het verhaal en bleef je er hierdoor een beetje in vasthangen.
Ik vond de inhoud over het algemeen young adult en het werd dan ineens new adult door de wat meer spicy scene’s. Dat contrast vond ik verrassend, maar lastig te volgen omdat ik de omschakeling soms wel erg extreem vond.
Ik vond veel herkenning in het verhaal van Kiki en Tim. Kiki kampt met angst- en paniekaanvallen en Tim weet nog niet helemaal wat hem nou gelukkig maakt op carrière gebied. Dit zijn onderwerpen waar menigeen in onze generatie mee worstelt of zijn toekomstbeeld nog niet duidelijk voor zich heeft.
Ik vond het prettig lezen dat het boek uit korte hoofdstukken bestaat. Elk hoofdstuk begint ook met een stukje lyrics uit telkens weer een ander liedje. Ik vond het leuk hoe de nadruk werd gelegd op de film Grease en hoeveel daarvan terugkwam in het boek.
Dit boek is een heerlijke roman die wat traag op gang komt. Als jij van slow burn houdt, past dit helemaal in jouw straatje!
Ik geef dit boek 3,5 ster
Ik geef dit boek 3,5 ster