Een prettig boek met emotionele afstand

Tallatal 17 december 2024
De moeder van Michelle Zauner is overleden toen Michelle 25 was. Het verdriet hierover overvalt haar op vreemde momenten. Zoals in de supermarkt, ziedaar de titel van dit boek. Complicerende factor is dat de moeder van deze schrijver Koreaans is en haar vader Amerikaans. Zauner heeft haar plekje tussen (of in) beide culturen nog niet goed gevonden. En haar moeder, ijkpunt van haar Koreaanse kant, is er niet meer.

In dit boek vertelt Zauner tussen het ziekteproces en uiteindelijke overlijden van haar moeder door het verhaal van haar relatie met haar moeder en diens Koreaanse familie, van haar vader, haar moeilijke jeugd en haar zoektocht naar haar identiteit. De schrijver wisselt snel en soms grillig tussen de verschillende verhaallijnen. Dat heeft het effect dat je verder wil lezen, omdat de vaart er goed in zit en je wilt weten hoe het verder gaat. Maar het maakt het soms ook afstandelijk, omdat het er een beetje op lijkt dat ze op punten van het verhaal met de grotere emoties niet te lang stil wil blijven staan.

De taal van het boek is toegankelijk en leest lekker (op een klein aantal sentimentele uitglijders van zinnen na). Er komt heel veel Koreaans eten langs. Omdat dat Zauner een ingang geeft tot haar verdriet om het gemis van haar moeder, maar zeker ook omdat het iets was waar zij en haar moeder elkaar onvoorwaardelijk vonden. Samen konden ze heerlijk smullen van de meest uiteenlopende Koreaanse gerechten, precies aangepast aan hun persoonlijke voorkeuren. Terwijl de rest van hun relatie toch best complex was. En uiteindelijk biedt het zelf leren Koreaans te koken Zauner ook een soort therapie, een manier om haar rouw te kanaliseren en meer grip te krijgen op haar eigen Koreaanse kant.

Netto maakte het boek voor mij niet helemaal de verwachtingen waar die de titel en ook wel het eerste hoofdstuk oproept. Het gaat misschien wel meer over biculturele identiteit en de zoektocht naar wat dat betekent, dan over het verdrietige rouwproces bij het overlijden van een dierbare. Dat gaf verder niet, ik heb wel een lekker boek gelezen.

Ik kreeg dit boek kado om deel te nemen aan een hebban-leesclub.
Dank Wendy, voor de titel van deze recensie (die eigenlijk inderdaad een prima samenvatting is).

Meer recensies van Tallatal

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur