Genialiteit of waanzin?

Tamara 02 maart 2025
"Soms is wat onmogelijk lijkt alleen maar moeilijk."

Victor Hoppe is een bijzonder intelligente man. Toch mist hij de noodzakelijke sociale vaardigheden en empathie, waardoor het voor hem moeilijker functioneren is in onze maatschappij. Daarbovenop ontwikkelt hij vanaf zijn vroege jeugd, door traumatische gebeurtenissen, een moeilijke band met het Christendom, met God en Jezus, wat een interessant hoofdpersonage oplevert voor deze roman.

Als wetenschapper stelt Victor zich als doel om “God te tarten”, meer specifiek in het domein van het “creëren van de mens”. Hij experimenteert met in-vitrofertilisatie en DNA, en droomt van de perfecte kloon. Hij neemt hierin steeds grotere risico’s, overtuigd van zijn grote gelijk, en in zijn strijd met God.

“De engelenmaker” is een boeiende roman die je meeneemt in de ambitie van Victor, en waarin je hem ziet evolueren als persoon en als wetenschapper.

Een schrijnend verhaal ook, waarbij je meer dan eens even moet slikken vooraleer verder te gaan. Maar zeker een aanrader.

Ik zag onlangs de film “Joy” (2024) van Ben Tayler met de geweldige Bill Nighy, die gaat over de ontdekking van de in-vitrofertilisatie en de geboorte van de eerste in-vitrobaby Louise Joy Brown. Dit boek maakt melding van deze wetenschappers en techniek en bouwt hierop verder.

Meer recensies van Tamara