De band van het bloed
Dit debuut van Khaled Hosseini kan tellen.
In “De Vliegeraar” volgen we twee jongetjes, Amir en Hassan, die samen opgroeien in Kabul in Afghanistan. Amir is de zoon van man met naam en faam, Hassan is de zoon van zijn bediende. Deze verschillende achtergrond zorgt er ook voor dat hun relatie en verstandhouding niet helemaal gelijkwaardig is, maar toch vormt zich een zeer hechte band tussen de twee jongens? Tot als de situatie in Afghanistan tot een scheiding tussen hen komt, waardoor Hassan zijn leven verder opbouwt in Afghanistan, en Amir met zijn vader naar Amerika trekt. Jaren later, als Amir reeds een dertiger is, trekt hij terug naar zijn geboorteland met een nobele missie.
Hosseini hanteert een zeer levendige stijl, waardoor je meteen van de eerste bladzijde gegrepen wordt. Ondanks dat dit een rauw verhaal is, zit er ook heel veel moois in deze roman vervat. Een verhaal dat inzicht geeft in de situatie in Afghanistan en dat laat stilstaan bij zaken die wij nu als vanzelfsprekend vinden. Andere culturen, andere waarden en normen. Heel graag gelezen.
Dit boek werd ook verfilmd in 2007 door Marc Foster (The Kite Runner). Ga ik eens naar op zoek.