Cromwell, Henry & Anna
Dit boek is het tweede deel in de Cromwell –trilogie van Hilary Mantel. We bevinden ons in het Engeland van de 16e eeuw, aan het hof van de Engelse koning Henry VIII. Deze is net aan zijn tweede vrouw toe, Anna Boleyn, waarbij het volop uitkijken is naar de langverwachte mannelijke troonopvolger.
Naast Thomas Cromwell als hoofdpersoon, zijn Anna en Henry de twee belangrijkste nevenpersonages, naast tientallen andere figuranten (het overzicht van alle personages alsook de stamboom achterin het boek is een handige geheugensteun).
Hoewel we natuurlijk al weten hoe het zal aflopen met Anna (niet goed), verveelt het verhaal geen seconde. De bijzonder levendige schrijfstijl en de fijne humor voeren je mee en laten je pas los op de laatste bladzijde. Ik vond dit deel ook beter en duidelijker geschreven dan het eerste deel. De verwarring in het eerste deel over wie er precies aan het woord was, was er niet of toch veel minder in dit tweede deel. Mantel heeft deze breed gedeelde kritiek aangepakt door hier en daar uitdrukkelijk de spreker te benoemen op een soms wel gekunstelde manier: “… zei hij, hij, Thomas Cromwell”. Dit terzijde is het een dikke aanrader.