Aanrader
Ik vind het een mooi boek, goed en op hoog niveau geschreven. Zwarte humor, hilarisch en spreekt erg tot de verbeelding :) en het verhaal neemt soms bijzondere en onverwachtse wendingen waardoor je geboeid blijft lezen. Wat ik ook leuk vind is dat de hoofdpersoon een bejaarde man is want dat maakt het verhaal extra boeiend en minder standaard.
Het boek is in de hij-vorm geschreven en dat moet je fijn vinden. Nu lijkt het of iemand anders het verhaal over hem verteld en persoonlijk voel ik dan meer afstand tot de hoofdpersoon. Ik vind het nu meer beschouwend lezen dan dat je echt in het verhaal zit en dat vind ik persoonlijk wel jammer.
Om het boek goed te kunnen begrijpen is kennis van de wereldgeschiedenis wel handig, met name kennis over de Koude Oorlog. Door dit verhaal heen zijn er namelijk veel grote stukken met flashbacks waarin het leven van Allan wordt verteld, dat met name de 20e eeuw omvat. Hij ontmoet de Amerikaanse president Truman, Mao, Kim il Song uit Korea, Stalin, president De Gaulle, en later president Johnson. Soms moest ik even om verduidelijking vragen bij mijn man om de context van het verhaal te snappen aangezien geschiedenis niet mijn sterkste kant is, maar desondanks remde het me niet teveel tijdens het lezen. Wat mij soms wel remde in het lezen waren de Zweedse namen van bijvoorbeeld de achternamen van personen en de plaatsjes die hij bezoekt.
Al met al een fijn boek die ik zeker zou aanraden om te lezen!
Al met al een fijn boek die ik zeker zou aanraden om te lezen!