Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Gedateerde, maar nog steeds goede science fantasy

Tanja Krone 25 maart 2017

Binnen het genre is Jack Vance één van de grote namen uit de jaren 70, zowel binnen de sciencefiction als binnen de fantasy. Sterker nog, met enige regelmaat mengt hij deze genres binnen één boek, waarin hij buitenaardse werelden creëert met een fantastische ondertoon. Zo ook in de heruitgave van Tschai, oorspronkelijk uit 1968. Het boek bevat twee opvolgende novelles, maar leest als één boek en zal dus ook in die hoedanigheid besproken worden.

Tijdens een ruimtereis van de Explorator IV wordt een signaal ontvangen, afkomstig van een planeet 200 lichtjaar verderop; in totaal 212 lichtjaar van de aarde vandaan. Uiteraard wordt dit onderzocht, want zoals de kapitein zegt 'Als er signalen van een wereld worden uitgezonden […] nemen we haast vanzelf aan dat hij bewoond is.' Eenmaal in het zonnestelsel Carina 4269 worden Adam en zijn compaan Paul met een shuttle naar de onbeduidende grijs-bruine planeet gestuurd waar het signaal vandaan kwam. Nog voor Paul en Adam de planeet bereiken, zien ze vanuit het raam van de shuttle hoe de Explorator IV neergehaald wordt. Vanaf dat moment mogen ze het alleen zien te redden.

Hoewel het een sciencefictionboek is, neigt het verhaal van Tschai meer naar een klassiek fantasyverhaal. Er is een queeste te voldoen (een weg terug naar huis vinden) en Adam redt ergens ondertussen nog een dame in nood. De planeet Tschai is uitgebreid beschreven en bevat verschillende volkeren van verschillende rassen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat mogelijk niet al deze rassen inheems zijn. Dit verklaart ook de bijzondere verhoudingen die sommige rassen tot elkaar hebben, waarin het ene ras het andere haast vereert. Een ander interessant punt is dat het mensenras hier eens niet het hoogste en meest belangrijke ras is. Sterker nog, de mens is niets bijzonders. Op de mens wordt gejaagd, de mens wordt als slaaf gebruikt of gewoon als vuil gezien.

Het boek is op leeftijd, en dat merk je. In het taalgebruik, in de vrij rustige verhaalopbouw en in de overheersing van mannen in alle opzichten. Iets waar niet eens echt vragen over gesteld wordt in het boek: vrouwen zijn er om mooi te zijn, gered te worden of de gevreesde, enge heks uit te hangen. Daarnaast lijkt alles wel heel gemakkelijk te gaan, iets meer tegenslag en iets minder zelfvertrouwen van Adams kant hadden realistischer overgekomen. Soms lijkt Adam haast een karikatuur van zichzelf te zijn. Alsmede het feit dat hij voor een nieuweling zich wel heel goed en zonder enig probleem aanpast aan de planeet, en zelfs meer lijkt te kunnen en beter de juiste toon weet aan te slaan dan inheemse bewoners.

De harde kern van de sciencefictionfans zal zich ergeren aan het gebrek aan logica en het gemak waarmee dingen als reizen door de ruimte bekeken worden. Alsof het gaat om niets anders dan een iets ingewikkeldere auto. Dat doet aan het verhaal niets af, want daar ligt Vance's grote kracht: het vertellen van een prachtig verhaal in een enorme, prachtige wereld. Wanneer je je over de minpunten heen kan zetten en het boek kan waarderen voor wat het wel biedt, krijg je een spannend reisverhaal van gedwongen vrienden. Een verhaal dat goed uitgewerkt is, en waar nog veel meer achter zit. Want als iets duidelijk is, dan is het wel dat het verhaal nog niet af is. Tschai blijft intrigeren, en het volgende deel zal uit moeten wijzen wat Adam nou echt bereikt op de waanzinnige planeet.

In september 2017 komt de tweede Tschai-omnibus uit

3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Tanja Krone

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur