Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Rolf en Hadriaan op zee

Tanja Krone 29 juni 2015

Een storm van smaragden is alweer deel vier in de serie De openbaringen van Riyria. Voor wie er nog niet mee bekend is: recensies van deel één tot en met drie staan al weer een tijdje online. Het succes van de boeken van Michael J. Sullivan is met een gerust hart vrij groot te noemen. Op dit moment is hij druk bezig met het laatste boek van de derde Ryira-serie. In Nederland hebben we op dit moment helaas nog maar één serie om te lezen. Zoals altijd bij een recensie van latere delen in een serie: pas op, er kunnen spoilers van eerdere delen in deze review zitten.

Een storm van smaragden verhaalt van het verdere leven van Rolf en Hadriaan. Arista en Modina, vroeger Trees genoemd, spelen een belangrijke rol. Modina heerst nog steeds in naam, hoewel ze erg weinig te zeggen heeft. Haar kamermeisje Amalia probeert Modina zo goed en kwaad als ze kan te helpen, wat een zware taak is. Ondertussen moet Arista een manier vinden om haar koninkrijk te redden van de keizersgezinden.

Het duo Riyria wordt door Alric gevraagd om te helpen. Al snel blijkt dat ze de zee op moeten, iets waar geen van beide ervaring mee heeft. Gelukkig is één van de stuurmannen op het schip Rolf en Hadriaan nog wat verschuldigd. Sullivan lijkt te genieten van het schrijven over de zeevaart. Hij gebruikt veel jargon en legt veel uit: “’Grootzeil oploeven!’ Schreeuwde de kapitein plotseling, en de bemanning wierp de boeglijnen en brassen los. [..] Zonder wind om het schip voort te stuwen, kon het roer geen kracht tegen het water zetten om te keren. Als het schip zijn draai niet voltooide, zou het niet in staat zijn de wind te vangen en zou het de zandbanken opdrijven, waar de houten romp als een eierschaal uiteen zou spatten en de vracht evenals de bemanning in de donkere, woeste zee geworpen zou worden.” Hoe verhelderend en goed geschreven dit ook kan zijn, meestal voegt het weinig aan het verhaal toe behalve de hersengymnastiek die de lezer moet uithalen om goed te begrijpen wat er precies gebeurt.

De verhaallijn van het boek is wat minder duidelijk dan de andere boeken: het is minder voorspelbaar en het duurt even voordat duidelijk is wat er precies aan de hand is. Dat is niet erg, want dat weten Rolf en Hadriaan, alsmede Modina, ook niet. Het duurt even voordat het verhaal op gang komt, zoals vaker in series. Informatie uit eerdere boeken moet herhaald worden en het op te lossen probleem van dit boek moet vastgesteld worden. Maar als Rolf en Hadriaan dan weer op weg zijn, is Riyria helemaal terug.

Wat fijn is aan de Riyria-serie is dat de karakters groeien, waardoor ze nog meer gaan leven. Dat valt in dit deel heel sterk op: Rolf is verliefd en Hadriaan heeft een doel gevonden in het leven, wat hen allebei veranderd heeft. Daarnaast zijn ze als karakter minder plat: in de loop der tijd is er meer diepgang in alle karakters gekomen door de ontwikkeling van hun achtergrondverhaal en door de dingen die ze meegemaakt hebben. Hetzelfde geldt voor de vrouwelijke hoofdpersonen: Arista, Modina en Amalia. Wat ze hebben meegemaakt in en buiten de boeken, laat duidelijke sporen achter. Zowel in positieve zin, als in negatieve zin. Dit wordt soms gezegd, en gelukkig vaker nog getoond. Rolf is teder richting Gwen, Arista accepteert dat het nou eenmaal koud en nat is buiten en Hadriaan zal zijn eigen verleden moeten confronteren.

In dit deel waagt Sullivan zich aan de ontwikkeling van een nieuwe beschaving, een gebied dat niet voldoet aan de norm die er in Melengar en het keizerrijk gesteld wordt. Hoewel het zeker een toevoeging aan het boek is, ligt hier niet zijn kracht. De nieuwe beschaving blijft een beetje plat en lijkt van dichtbij niet zo afwijkend als we dachten: de rot van het keizerrijk dringt overal door. Er had meer ingezeten dan Sullivan er nu uit haalt, maar het is zeker geen slechte poging geweest.

Sullivan zet de krachtige serie De openbaringen van Riyria door met een vierde deel. Hoewel dit deel op bepaalde punten niet zo sterk is als het vorige deel, laat het op andere punten juist zijn voorgangers achter zich. Een kracht van Sullivan blijft zijn manier van het verhaal een draai geven die je niet had verwacht, ook al had je ze achteraf wel kunnen verwachten. Dat verrassingselement maakt dat je de volgende delen nog sneller wilt lezen. Want laten we eerlijk zijn: Rolf en Hadriaan zijn misschien twee schurken en tuig van de richel, maar ze hebben het hart van de lezer snel gestolen. Gecombineerd met de makkelijk lezende schrijfstijl die Sullivan over het algemeen hanteert, zorgt dit voor boeken die je niet makkelijk weg legt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Tanja Krone

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur