Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Fulia, het meisje dat Het Verbond gaat redden

Tanja Krone 18 juni 2015

Fulia is de debuutroman van Joost Uitdehaag. In het boek volgen we de gelijknamige hoofdpersoon, een tienermeisje in een afgelegen dorpje. Het leven is niet makkelijk: ze moet zelf jagen op vlees en woont alleen met haar moeder. Eerder werden ze beschermd door Petruis, maar die is recentelijk gedood door een mirrax: een groot beest, twee man hoog, dat in hordes rondzwerft en alle mensen afmaakt die het tegen komt. Als ridder Ardrim naar het dorp komt, verandert alles. Helaas niet ten goede: na een schermutseling tussen Fulia en de dorpsjongens moeten zij en haar moeder Annys vluchten naar het klooster Nivantes, om aan de toorn van het dorp te ontkomen.

Het meisje Fulia is er niet eentje om makkelijk van te houden. Ze is hard en wraakzuchtig, en weet heel goed wat ze eigenlijk met de dorpsjongens zou willen doen. Dit zorgt voor een tweestrijd binnen haar: ze heeft namelijk geleerd dat woede en wraakzucht slecht is, maar het is een wezenlijk onderdeel van haar karakter. Het spreekt voor haar dat ze oprecht het land wil redden en de mensen wil helpen de mirrax te overwinnen. Helaas zorgt haar egoïstische karakter ervoor dat ze bij lang niet iedereen evenveel sympathie oproept. Fulia is geen innemende hoofdpersoon: de lezer leeft niet echt met haar mee. Eerder nog met haar beste vriendin, Eymee, die helaas maar een bijrol heeft in het boek en niet altijd even goed behandeld wordt door onze hoofdpersoon.

Het verhaal van Fulia lijkt sterk gebaseerd te zijn op het verhaal van Jeanne d’Arc, zoals wij dat allemaal kennen. Een jong meisje begint een kruistocht tegen de slechte overheersers. Het heeft alle elementen die je in zo’n verhaal zou verwachten: de stoere ridder, de tegenstander die een medestander wordt… Het voelt soms een beetje alsof het verhaal volgens een recept is gemaakt, waarbij alle elementen erbij worden gehaald om de heldin te laten groeien zoals het hoort.

De schrijfstijl die gebruikt wordt is ongepolijst, alsof de schrijfstijl nog niet goed ontwikkeld is. In plaats van dat er een verhaal verteld wordt, lijkt het soms meer een opsomming van gebeurtenissen en conversaties. Daardoor leest het geheel minder fijn en niet echt vloeiend.

Verder komt het begin van het boek nogal chaotisch over: de wereld van Fulia heeft een aantal elementen die heel eigen aan die wereld zijn, maar die niet duidelijk zijn in het begin. Als lezer is de hoeveelheid nieuwe elementen overdonderend, zoals het Verbond en de mirrax: het is onduidelijk wat ze zijn en daardoor is het verwarrend. Dit wordt later beter, maar er blijven dingen vaag en onduidelijk. Waar sommige schrijvers overdreven veel uitleg geven, zou Fulia soms wel wat meer expliciete uitleg kunnen gebruiken.

Fulia laat potentie zien, maar komt niet helemaal uit de verf. Het verhaal zou nog wat extra aandacht kunnen gebruiken om het minder voorspelbaar en cliché te laten zijn. De schrijfstijl zou nog een goede revisie kunnen gebruiken om het een verhaal te laten worden. Het boek is niet meeslepend: Fulia als hoofdpersoon is niet heel sympathiek, en dat wordt niet opgevangen door het verhaal of de schrijfstijl. Alles bij elkaar is het nog geen boek om aan te raden.

4

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Tanja Krone

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur