Filosofische overpeinzingen
Nederlander Ebel Kemeling vatte het plan op om een boek te schrijven voor zijn twee kinderen, met daarin de wijsheden die hem tot nu toe tijdens zijn eigen leven al geïnspireerd hebben.
Bijgevolg verzamelde hij 81 perspectieven die zijn eigen kijk op het leven veranderd hebben en waarvan hij meent dat dit voor anderen ook het geval zou kunnen zijn. Vandaar de ondertitel van zijn boek dat verscheen met de titel "Het omgekeerde is óók waar".
Leesclub
Of de ideeën die in dit non-fictieboek aangedragen worden daadwerkelijk in staat zijn om de perspectieven van de lezers te veranderen, dat hebben we via een leesclub onderzocht.
Deze leesclub werd georganiseerd door De Betekenis Boekenclub, wat een initiatief is van OMO. Deze afkorting staat voor Optimist Magazine Online en is een onderdeel van Optimist Media en is hier te raadplegen. De Betekenis Boekenclub gaat voorbij aan actualiteiten en hypes, ze belichten boeken met kwaliteit en inhoudelijke kracht. Ze hebben verschillende initiatieven zoals ‘Boek van de Week’, ‘Boekenclub Dagen’, ‘Boek van de Radio’ en nu ook ‘Boeken Leesclub’ waarbij ze 15 titels (met telkens 5 à 10 exemplaren per titel) ter beschikking stelden voor evenveel leesclubs.
Omdat Inge Maes niet in een fysieke leesclub zit en in haar omgeving te weinig mensen kende die voor dit soort boek open stonden, plaatste ze de oproep om te mogen deelnemen in een online leesclub. Ron van Es, de organisator, vond dat een heel goed idee. Om praktische redenen werd er besloten om deze leesclub op Hebban te houden. Een overzicht met links naar alle artikelen en de gestelde vragen vind je hier.
Opbouw
Het boek is opgebouwd uit 81 hoofdstukjes die telkens een idee bespreken in gemiddeld 3 bladzijden.
Al deze ideeën zijn ondergebracht in 7 verschillende thema's, namelijk:
- economie & business
- psychologie
- tips & tops
Eerste indruk
De cover weet meteen te intrigeren door het lijnenspel en de cijfers. Deze is het werk van Jan Rothuizen die ook de andere illustraties in het boek voor zijn rekening heeft genomen.
Verder is ook de volgende beschrijving van de auteur inspirerend: "Het heeft Ebel Kemeling zo’n veertig jaar zoeken en lezen gekost om deze waaier aan ideeën bij elkaar te brengen. Hij is niet gestructureerd te werk gegaan, wat past bij zijn achtergrond als man van twaalf ambachten: filosoof, strategieadviseur, ondernemer in de energietransitie, schoolbestuurder, toezichthouder, columnist, filmfinancier en strandtenthouder.". Het is altijd fijn om iemand te leren kennen met zo'n brede achtergrond. Iemand die zichzelf zeker niet in 1 hokje zal (laten) plaatsen.
Leeservaring
Ebel Kemeling weet geregeld mijn nieuwsgierigheid te prikkelen door te schrijven over mensen, boeken, ideeën,... die mij onbekend waren. In dat opzicht is de opzet van het boek geslaagd!
Verder zorgt de indeling in korte hoofdstukjes, waarbij elk onderwerp slechts kort aangeraakt wordt, voor een bepaalde kadans in het leesritme. Telkens heb je immers de neiging om te zeggen: "Nog één stukje en dan stop ik écht!"
Hoe verder je in het boek vordert, hoe meer de auteur echter op de voorgrond treedt. Zelfverzekerdheid kan een mooie eigenschap zijn, maar een mooi evenwicht vereist een vakkundige koorddanser. De lijn tussen zelfverzekerdheid en arrogantie is immers heel dun. De invloed op lezers en hun motivatie blijkt in deze leesclub erg duidelijk.
Dat de auteur een studie filosofie genoten heeft, blijkt ook duidelijk uit de tekst. Want hoewel het thema soms in een volledig andere (wetenschappelijke) hoek ligt, klinkt er steeds een filosofische stem door in het geheel. Voor wie dit kan appreciëren, is dit een pluspunt. Lezers die echter minder een klik hebben met filosofie (waaronder ik), zullen hierdoor soms wat op hun honger blijven zitten.
Meer info
Wil je zelf kennismaken met de schrijfstijl van dit boek? Dat kan via deze preview.
Of je kan een kijkje nemen op de interessante website van de auteur Ebel Kemeling! Niet alleen leesfragmenten, maar ook een 8-delige podcast kan je daar ontdekken.
Leesclub
Opbouw