Het Licht

Teraro1969 24 december 2024
De stijl van Torgny Lindgren is vaak vergeleken met die van Gabriel Garcia Marquez. Vaak wordt eraan toegevoegd dat Lindgrens verhalen "alleen kouder" zijn. Niet zo raar omdat Marquez' magisch realistische verhalen in Colombia spelen en die van Lindgren in noord Zweden. Sinds 1991 was Lindgren lid van de Zweedse Academie die de winnaar van de Nobelprijs voor literatuur aanwijst. De vaak droogkomische verhalen van Lindgren zijn wereldwijd vertaald. Met Het Licht is hij internationaal doorgebroken. Het verhaalt over een jonge boer die Kadis, een dorp in het hoge noorden van Zweden, verlaat om naar de grote stad te reizen waar hij op zoek gaat naar de mooie vrouw uit zijn dromen. Vinden doet hij haar niet. In plaats daarvan neemt hij een drachtig konijn mee terug naar het dorp. Het konijn blijkt besmet met de pest en op zes personen na wordt het dorp uitgeroeid door deze ziekte. De overgebleven dorpelingen hebben elk hun eigen redenen om zich de eigendommen van de gestorven dorpelingen toe te eigenen. Het verhaal leest als een sprookje, een allegorie meer. Moord, incest, verkrachting zijn thema's die de revue passeren. En Blasius het uit de kluiten gewassen varken dat een van de kinderen verschalkt. Een priester die het dorp komt kerstenen passeert de revue en uiteindelijk leidt niet hij de dorpelingen, maar leiden de dorpelingen hem om de tuin. Dat kernschetst eigenlijk wel het beste dat droogkomische dat Torgny Lindgren zo eigen was.
Dit boek ging na vertaling rond als verjaarscadeau onder vrienden. Ik heb sindsdien alles wat van Lindgren in vertaling uitkwam met (bijna) evenveel plezier gelezen. Elk boekje van Lindgren was -tot zijn overlijden alweer enkele jaren geleden- telkens een klein feestje om te lezen. Het Licht behoort tot een van mijn favoriete boeken.

Meer recensies van Teraro1969