Alleen thuis
Alleen thuis is het nieuwe boek van Carlie van Tongeren en gebaseerd op echte verhalen van Nederlandse jongeren die niet meer thuis kunnen wonen. Het is weer een interessant en aangrijpende Young Adult.
De ouders van Lennon hebben besloten een gezinshuis te openen en uit geplaatste jongeren in hun huis op te nemen. Zoon Lennon is het hier helemaal niet mee eens en zit niet op deze ‘probleemgevallen’ te wachten. Zijn thuis is opeens gevuld met drama, ruzies, woede-uitbarstingen en andere problematiek. Lennon heeft al genoeg dingen waar hij zelf op probeert te focussen; het halen van zijn rijbewijs, slagen voor zijn eindexamens en een basketbalbeurs krijgen. Hij zit niet te wachten om ook nog te moeten dealen met de andere jongeren. Zo komt Juna met haar broertje Sylvester in hun gezinshuis wonen. Juna is boos op iedereen uit haar omgeving, maar is dol op haar broertje. Juna en Lennon kunnen elkaar niet luchten of zien, maar uiteindelijk zullen ze elkaar toch nodig hebben.
Vanuit beide perspectieven wordt dit verhaal belicht en dat maakt dit boek zo onwijs interessant om te lezen. Carlie van Tongeren heeft de personages heel realistisch op papier gezet, zodat je voor zowel Juna als Lennon sympathie kan opbrengen. Daarnaast zijn er tussendoor korte fragmenten te vinden van de andere uit huis geplaatste jongeren, waardoor je ook een inkijkje in hun hoofd krijgt.
Het mooie aan dit boek is dat alle personages een ontwikkeling doormaken, zowel klein als groot. Lennon leert anders naar de jongeren te kijken en Juna ontdekt dat er wel mensen zijn die het beste met je voor hebben. Het boek laat zien hoe schrijnend de situatie van jongeren kan zijn, maar het belicht ook zeker positieve momenten. Hierdoor is het dit boek niet zwaarbeladen om te lezen, maar opent het wel de ogen van de lezer. En ik kan mij voorstellen dat dit boek ook veel herkenning kan opleveren en dat dit een onderwerp is dat een interessant, maar ook dichtbij de werkelijkheid komend verhaal is.
Carlie heeft in ieder geval weer een mooi, integer en maatschappelijk betrokken verhaal neergezet, dat wederom door haar prettige schrijfstijl vlot leest. Dit boek is zeker een aanrader om te lezen!