Helaas wat teleurgesteld in dit boek
Het is september 1944 en het is nog steeds oorlog in Nijmegen. Moeder Antonia en haar twee dochters Claar en Hanna krijgen elk op hun eigen manier met de oneindig lijkende oorlog te maken. Antonia is verloskundige en ook tijdens oorlogstijden worden er baby’s geboren. Oudste dochter Claar zit in het verzet en klimt steeds hogerop in de verzetsgroep en jongste dochter Hanna werkt als zuster in het Canisiusziekenhuis. De sfeer in Nijmegen wordt steeds grimmiger en uiteindelijk vindt Operatie Market Garden plaats. De jonge Amerikaanse parachutist Walter komt na veel oefening in Nijmegen terecht en behoort tot de Amerikaanse soldaten die de tegenaanval aangaan, maar erg gemakkelijk verloopt dit niet.
Ik zie je aan de overkant is een verhaal dat zich over een tijdspanne van tien dagen afspeelt en wordt verteld vanuit de vier verschillende perspectieven. Het verhaal laat zien hoe drie verschillende vrouwen omgaan met de oorlogsdreiging, maar ook hoe familiebanden op spanning komen te staan.
Het verhaal klinkt veelbelovend, maar is helaas niet sterk genoeg uitgewerkt om de verwachting waar te kunnen maken. De personages worden geïntroduceerd, maar in het verhaal niet voldoende uitgewerkt. Hierdoor blijven gedachten en gedrag soms onbegrijpbaar voor de lezer. Claar is de minst sympathieke personage en haar reden om bij het verzet te gaan wordt niet genoeg uitgediept, Hanna is het meest sympathieke personage maar maakt aan het eind van het verhaal onlogische en onbegrijpbare beslissingen. Antonia had een leuk personage kunnen zijn, als haar verhaallijn net iets meer was uitgediept. De verhaallijn over soldaat Walter voegde weinig toe, aangezien het grotendeels afspeelde in het ziekenhuis in plaats van aan het front. Het verhaal bevat te veel losse eindjes, gekke en onlogische ontwikkelingen en acties van de personages die niet altijd te begrijpen zijn.
Om dan positief af te sluiten, zijn de stukken over het verzet en de dropping van de parachutisten gruwelijk, interessant en realistisch geschreven. Deze stukken maken verder nieuwsgierig naar Operatie Market Garden. Het uitgebreide nawoord laat zien dat Brenda veel onderzoek heeft gedaan naar dit onderwerp.
Helaas was het boek niet zoals verwacht.
Helaas was het boek niet zoals verwacht.