Genieten van Geralt’s avonturen
Als je, net als ik, fan bent van The Witcher 3: Wild Hunt, dan voelt The Last Wish van Andrzej Sapkowski als een thuiskomst in de wereld van Geralt van Rivia. Dit boek biedt een diepe duik in de oorsprong van Geralt en de wereld vol monsters, magie en morele grijstinten waar we zo van houden. Wat het boek vooral leuk maakt, is dat het bestaat uit korte, relatief losstaande verhalen die meteen herkenbaar zijn.
In tegenstelling tot een groot, doorlopend verhaal zoals in de game, bestaat The Last Wish uit een verzameling avonturen waarin Geralt op zijn kenmerkende wijze allerlei magische wezens verslaat, oude vloeken opheft, en soms simpelweg zijn boontjes dopt tussen gevechten door. Elk verhaal voelt bijna als een side quest – precies zoals we ze in de game tegenkomen. Je hebt niet per se een lang doorlopend plot nodig om van deze verhalen te genieten; elk verhaal biedt zijn eigen unieke sfeer en uitdaging, net als die memorabele missies in de game die zich niet altijd aan de hoofdverhaallijn hielden.
Wat ook geweldig is, is dat je meteen de bekende personages tegenkomt, zoals Yennefer en Dandelion (Jaskier in de boeken). Hun interacties in het boek hebben dezelfde humor en diepgang als in de game, wat het lezen extra leuk maakt. Vooral de manier waarop Geralt in de verhalen handelt – met die typische cynische houding maar toch een verborgen hart van goud – voelt precies zoals we hem kennen uit The Witcher 3. Zijn morele dilemma's en twijfels zijn ook in het boek aanwezig, waardoor je als gamer echt voelt dat dit dezelfde Geralt is die je al tientallen uren hebt begeleid door de gamewereld.
De losstaande verhalen in The Last Wish geven je bovendien een mooie kans om op je eigen tempo door het boek te gaan. Je kunt een verhaal oppakken, genieten van Geralt’s avonturen en het weer even laten rusten, precies zoals je dat doet met verschillende quests in de game. Geen enorme cliffhangers, maar juist een bevredigende afsluiting aan het einde van elk verhaal.
Kortom, als je hebt genoten van The Witcher 3 en benieuwd bent naar de bron van de game, dan is The Last Wish absoluut de moeite waard. Het biedt niet alleen extra diepgang voor de personages en de wereld die we in de game al zo goed kennen, maar doet dat ook op een luchtige, toegankelijke manier met verhalen die los van elkaar staan. Het is de perfecte manier om je avontuur in de wereld van Geralt van Rivia verder te beleven – alleen dit keer met de woorden van Andrzej Sapkowski als jouw gids.