Brood op de planken

Theo Broekman 07 juli 2021
Iedereen weet wie Herman Brood is. Ik ook, maar door deze biografie van Bart Chabot weet ik veel meer. En laat ik eerlijk zijn: ik weet niet of ik het allemaal had willen weten. Voorbeeld is zijn incontinentie. Het is door Chabot tot in detail beschreven, tot zwaaiende luiers in het theater.
Centraal in het boek staat een theatertournee van Herman Brood, Jules Deelder en Bart Chabot. Niet te geloven wat zij met elkaar en vooral met Herman Brood hebben meegemaakt.
De creativiteit van Herman Brood komt in volle omgang tot bloei in het boek. Vanuit het oogpunt van Bart Chabot is de muziek eigenlijk maar een bijzaak maar Herman Brood speelde behalve met zijn ‘eigen’ band (the Wild Romance) toch ook in de legendarische Cuby and the Blizzards. Herman Brood was meer dan muziek alleen. Hij tekende, hij schilderde, hij schreef gedichten. Dat alles in een hoog tempo, tot het niet meer ging. Herman Brood was aan het einde (dat nog best lang duurde) een zielig hoopje mens.
De wijze waarop Bart Chabot, als boezemvriend van Herman Brood, het einde beschrijft maakte mij als lezer emotioneel.
Iedereen weet wie Herman Brood is. Ik ook. Maar om hem te leren kennen is dit omvangrijke boek een heel goed middel. Laat je verbazen.

Meer recensies van Theo Broekman