Een belangrijke boodschap, vertaald naar deze tijd

TheovanderVoordt 09 februari 2025
Wie was Jezus, en wat betekent hij voor onze tijd? Waarom zijn de lessen van Jezus zo moeilijk in praktijk te brengen? Deepak Chopra schetst drie manieren om naar Jezus te kijken: 1) de historische Jezus, rondtrekkende Joodse rabbi; 2) de Jezus die ons door theologen en de kerk wordt voorgehouden; 3) Jezus als spirituele leermeester die mensen oproept om tot Godsbewustzijn te komen, innerlijke vrede te bereiken en in harmonie met elkaar te leven. Dit boek gaat vooral over deze derde Jezus.

Volgens Chopra is Jezus veel radicaler en mystieker dan veel Christenen denken. Elkaar liefhebben, anderen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden (de gouden regel), bidden en aan liefdadigheid doen is goed en mooi, maar Jezus gaat dieper. Hij roept ons ook op om onze vijanden lief te hebben en elkaar “de andere wang” toe te keren. Is dit voor “gewone” mensen mogelijk? Volgens Chopra niet op het niveau van het ego, wel met een hoger bewustzijn dat boven ons alledaagse bewustzijn uitstijgt. Hij wijst op een belangrijke uitspraak van Jezus als spirituele leermeester: “Het Koninkrijk van God is in je”. God is niet ver weg maar leeft in je. Om de leringen van Jezus in je eigen leven toe te passen, is het niet nodig om hem te volgen en te kopiëren. Het gaat er om dat je jezelf zijn godsbewustzijn eigen maakt en als het ware “opnieuw geboren” wordt.

Aan de hand van talloze uitspraken van Jezus probeert Chopra zijn betoog over “de derde Jezus” te onderbouwen, en de lezer weer terug te brengen tot het besef dat we allemaal het licht in de wereld zijn en het licht voor iedereen schijnt. Leven vanuit Godsbewustzijn helpt ons om de natuur te herstellen, los te komen van oorlog en strijd, en gevoelens van angst, twijfel en woede om te zetten in liefde, veiligheid en zegening. Godsbewustzijn creëert zijn eigen werkelijkheid. Oog om oog en tand om tand verandert in “weersta de boze niet”.

Als ingrediënten voor een spiritueel leven en het ontwikkelen van een hoger Godsbewustzijn noemt Chopra onder meer meditatie, contemplatie, gebed, liefde en geloof in een hogere realiteit. Hij noemt drie paden om te leven volgens de woorden van Jezus: 1) het pad van devotie en gebed; 2) het pad van dienstbaarheid, liefdadigheid, nederigheid en naastenliefde; en 3) het pad van contemplatie en innerlijk zoeken. Deze aansporing komt in het boek in verschillende bewoordingen terug.

Het boek eindigt met de vraag “Wat zou Jezus doen”. Chopra toont zich kritisch op al te gemakkelijke antwoorden van mensen die zich beroepen op het Oude Testament. Maatschappelijke vraagstukken zoals abortus, vrouwenrechten, homorechten, en oorlog vragen om andere antwoorden dan 2500 jaar geleden.

Deepak Chopra is ayurvedisch arts en veelschrijver op het gebied van spiritualiteit en wetenschap, zingeving, en persoonlijke ontwikkeling. Hij schrijft helder, maar het onderwerp maakt het boek niet gemakkelijk leesbaar. Chopra ontpopt zich in dit boek als een oprechte zoeker naar de “ware” Jezus. Veel mensen zijn hier totaal niet mee bezig. Voor hen staan God en Jezus ver af van het moderne dagelijks leven. Dat geldt deels ook voor mezelf, maar innerlijk is er ook nog steeds de zoeker, vanuit het vermoeden dat we ons leven op een hoger plan kunnen tillen. Ik vind het een verademing om te lezen hoe Deepak Chopra zelf ook tegen allerlei dilemma’s aan loopt. Hij toont zich in dit boek leraar en zoeker tegelijk. Hij benadrukt telkens weer dat Jezus spreekt en handelt vanuit liefde en mededogen, zonder dogma’s. Des te jammer dat mensen Jezus’ uitspraken doorgaans interpreteren vanuit een beperkt begrip, en hun eigen zienswijze als de absolute waarheid zien en als het enige ware geloof beschouwen. Een van de boeken van Soefimeester Inayat Khan¸ “De eenheid van religieuze idealen”, onderstreept dat het in de kern steeds weer gaat om leven vanuit liefde en een open hart. Een eenvoudige en voor iedereen te begrijpen boodschap, die helaas nog steeds door velen slecht wordt begrepen, noch in de praktijk wordt toegepast.

Meer recensies van TheovanderVoordt