Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ideale basis voor een kennismaking met de Indische keuken

Thijs Madern 08 januari 2016

Na Boekoe Kita (ons boek), Boekoe Bangsa (boek van de familie) is nu ook Boekoe Bagoes (mooi boek) verschenen, een combinatie van de mooiste Indische, Molukse en Chinees-Indische recepten en familieverhalen uit de eerste twee boeken, samengesteld door Harold Pereira, Mirjam van der Rijst en Eveline Stoel. Terwijl Boekoe Kita voornamelijk is gericht op de wat grotere gerechten, focust Boekoe Bangsa juist meer op kleine (bij-)gerechtjes. Dat maakt dit nieuwe Boekoe Bagoes vooral voor thuiskoks die nog niet bekend zijn met de Indische keuken een ideale mix van gerechten en hapjes.

Bijzonder aan dit kookboek is dat voorafgaand aan de recepten persoonlijke verhalen worden verteld van families die hun wortels in Nederlands-Indië hebben. Zo worden de ketjap-recepten van het echtpaar Joyce en Keng Pereira ingeleid met hun verhaal over de moeilijke beslissing om alles achter zich te laten en naar het koude, verre Holland te vertrekken:

"24 was ze, hij 33. Ze hadden de keuze tussen blijven en een onzekere toekomst dáár, of weg naar de kou, waar alles vreemd was en iedereen blank, maar waarover ze alles al geleerd en gehoord hadden. Drie maanden op de boot, hoogzwanger van George, genoemd naar haar vader, Britse pro-consul in Soerabaia. Ze heeft nooit voor zichzelf hoeven zorgen, nooit leren koken, voor alles waren er bedienden, kokkies, alles altijd geregeld en nu plots alles zelf doen. Hij moest wel, zijn vader was een slachtoffer van de Birmaspoorweg, dus alle verantwoorlijkheid lag bij hem, zorgen voor de rest van de familie, waarvan alle leden uiteindelijk naar Holland vertrokken. Joyce en Keng, op weg naar een nieuw leven..."

De 80 recepten in dit boek zijn van oorsprong allemaal Indisch, al hebben sommige families hier hun eigen draai aan gegeven. In de jaren ‘50, toen vele Indischen zich in Nederland vestigden, had men enkel beschikking over gedroogde kruiden of kruiden in poedervorm, die slechts bij een enkele toko in de stad verkrijgbaar waren. Tegenwoordig is dat wel anders. In de meeste supermarkten is nu een groot assortiment aan Indische kruiden verkrijgbaar en voor specifieke, verse producten kun je in de meeste steden ook bij een toko terecht.

De titels van de Indische gerechten in Boekoe Bagoes zijn ook in het Nederlands vertaald, zodat je in één oogopslag ziet uit welke hoofdingrediënten het gerecht bestaat. De verklarende ingrediëntenlijst aan het begin van het boek is daarbij ook een handig hulpmiddel. Om gerechten te maken uit Boekoe Bagoes is het aan te raden een lijstje te maken van de kruiden die je bij de meeste gerechten nodig hebt en deze te kopen bij jouw plaatselijke toko. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ketoembar, salamblaadjes, djeroek poeroet of santen. Op deze manier heb je een goede basis voor je gerechten en hoef je niet elke keer als je uit dit boek wilt koken naar de toko.

Sambal goreng telor poejoe (kwarteleitjes in een pittig sausje)

Eiergerecht voor 4 personen
Bereidingstijd ca. 40 minuten

12 kwarteleitjes

3 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
2 theelepels sambal oelek
1 tomaat, in blokjes gesneden
10 petehbonen, in reepjes gesneden
200 ml kokosmelk
1 salamblaadje
100 gram cocktailgarnalen
peper en zout naar smaak

Breng een pan met water aan de kook en leg de kwarteleitjes erin Breng het water weer aan de kook en laat de eitjes in ca. 8 minuten hard koken. Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze. Verhit de olie en bak uisnippers en knoflook glazig. Voeg sambal en tomatenblokjes toe en bak ze even mee. Schep de petehbonen erbij en roer de kokosmelk erdoor. Schep de eitjes en het salamblaadje in de pan en laat ze 15 minuten in de saus koken. Roer de garnalen erdoor en laat de saus nog 5 minuten koken. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met nasi rawit.



 
De gerechten, zoals bovenstaand uitgeschreven recept, zijn eenvoudig en stapsgewijs beschreven en daardoor makkelijk te bereiden. In een handomdraai kun je een zeer smakelijk Indisch gerecht op tafel zetten voor vrienden of familie. Het prettige aan de samenstelling van dit boek is dat de kleine en grotere gerechten in het boek goed met elkaar gecombineerd kunnen worden. Zo is een los saté-gerecht makkelijk te combineren met een speciale nasi-variant of kun je kiezen voor een vegetarisch of juist een pittig gerecht.

Naast de gevarieerde en duidelijke recepten is de opmaak van dit boek erg mooi. De foto's worden niet onnodig opgedirkt maar op iedere foto is wel goed over de achtergrond nagedacht. Elk schaaltje, pannetje of batik tafelkleedje laat iets authentiek Indisch zien. De gerechten zien er puur natuur en voedzaam uit. Jammer is wel dat Boekoe Bagoes, anders dan de voorgaande twee kookboeken, als paperback is uitgegeven. Daardoor valt het boek steeds dicht tijdens het koken en dat is erg onpraktisch.

De naar eigen smaak aangepaste recepten zijn vaak verrassend vernieuwend, maar echte kenners van de Indische keuken zullen af en toe ook wat oorspronkelijk authentieke smaken missen. Wie Boekoe Kita en Boekoe Bangsa al heeft zal in Boekoe Bagoes overigens ook niets nieuws vinden. Maar voor thuiskoks die nog onbekend zijn met de Indische keuken is Boekoe Bagoes een ideaal kookboek om mee te starten. Een perfecte combinatie van zowel grote als kleine gerechten die je door heerlijke geuren en smaken laten wanen in een Indische wereld.

Boekoe Bagoes is een kookboek dat de variatie van de Indische keuken laat zien en dat bewijst dat Indisch koken niet moeilijk hoeft te zijn!

2

Reageer op deze recensie

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!