Doordenker
Met alleen maar lezen van dit boek ben je er niet. De schrijver, Frank Herbert, verbaasd je her en der in dit boek met uitspraken (zij het geciteerd van "Prinses Irulan") die je heden ten dage zo kunt toepassen op deze wereld.
Ik durf niet te zeggen dat Frank Herbert met zijn Duin trilogie thuishoort bij de grote CS LEwis en JRR Tolkien, mede omdat de laatste twee duidelijk hun inspiratie halen uit het Bijbelse Woord, en hier zelfs nu en dan de illusie (?) wordt gewekt dat er meer inspiratie is vanuit andere religeuze bronnen. Woorden als Jihad en Ramadhan spetteren hier af en toe van de pagina's af. Overigens niet altijd in positieve zin, dat moet gezegd.
Wat vooral indruk maakt is hoe de hoofdpersonen niet alleen in daden en woorden tot leven komen, maar ook hoe door hun gedachten en die van anderen over hen, een levendige karakterschets ontstaat waardoor je het gevoel krijgt elke persoon uit je eigen dagelijkse leven te herkennen.
Daarbij moet gezegd: er is niemand in dit boek waar je ook maar een greintje sympathie voor op kunt brengen. De een is nog slechter dan de ander, de doed ligt op de loer op bijna iedere volgende bladzijde.
Herbert heeft echter in zijn boeken werelden geschapen die zo echt lijken, dat als ze bestonden, je met de eerste beste beschikbare ruimtevlucht er naar toe zou willen, alleen al uit nieuwsgierigheid.
Het is echter moeilijk te beschrijven waarom je dit boek nu wel of niet zou moeten lezen. Daar waar ik andere boeken direct aanbeveel aan die of gene, wetende wat hun smaak is, moet ik bij dit boek zeggen: je zult het liefhebben of haten, er is geen middenweg.
Zelf had ik de -naar mijn weten- eerste film gezien (blijkt nu dat er al in de jaren 50 een film was!) waardoor mijn nieuwsgierigheid enigszins was gewekt. Anderen kunnen beter het boek lezen en misschien daarna alsnog kijken naar de huidige media: films en HBO televisie serie.
Tenslotte: je hersens worden flink aan het werk gezet. Je gedachten gaan mee, nemen soms een loopje met je eigen ideeën over deze wereld, en stemmen tot nadenken over het hier en nu.
Ik werd er net niet door gepakt zoals met de boeken van Lewis en Tolkien. Vandaar 4 sterren