Sleutel van Hella's eigen ziel?
Lezend door dit boek van Hella, wordt langzamerhand duidelijk, dat, hoewel het in eerste instantie gaat om een zoektocht naar het leven van Dee, het eveneens een zoektocht wordt naar het ziele leven van Hella zelf, en hoe zij heel veel in haar eigen leven heeft beleefd. Met altijd de vraag: wat ze zag was het echt?
Vooral tegen het einde van het boek wordt veel duidelijk, en blijft gelijktijdig onduidelijk. De relatie tussen haar man Taco en Dee. Waar Non is gebleven (of overleden en wanneer), waarom Hella's moeder vanuit het Jappenkamp naar hun huis ging (en daarbij vrijwel zeker werd vermoord).
Met mijn eigen verblijf in Indonesia (ik gebruik bij voorkeur de onvertaalde naam van het land) van 2001-2007 zijn er zelfs in het nu punten van herkenning, plaatsen, woorden. En lijkt het of je verplaatst wordt naar het land in die periode van voor en na de oorlog. Een prachtige roman, die in staat is om uiteindelijk ook een gevoelige, emotionele snaar te raken.
Kregen we in dit boek vooral een kijkje in Hella's eigen ziel? Zagen we hier ten volle hoe Indisch Hella zelf was? Niet zo maar een blonde totok maar eigenlijk meer een Indo in de positieve zin van het woord?
De sleutel van haar vader's kist was weg, werd gevonden, een lege kist, maar met een sleutel die de deur van Halle's ziel voor ons op een kier zette.