Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een beetje open huis in het Witte Huis

Journaliste Kate Andersen Brower heeft een nieuwe manier gevonden om Amerikaanse presidenten te observeren. En soms te (her)waarderen. Ditmaal via hun personeel. Tientallen obers, elektriciens, koks, beveiligingsmensen, loodgieters en talloze andere ‘gewone’ personeelsleden werken in het Witte Huis voor de belangrijkste man van Amerika. Een omgeving waar de president en zijn gezin helemaal zichzelf moeten kunnen zijn. Ondanks of mede dankzij het personeel dat altijd aanwezig is. Brower kent het Witte Huis omdat ze daar als verslaggeefster over heeft geschreven. Nu richt ze zich op die andere ‘insiders’. Verhalen die soms bijzondere observaties opleveren.

Om voor een president te mogen werken is toewijding nodig. Je wordt geacht altijd klaar te staan. Christine Limerick, die opklimt tot hoofd huishouding, is een vrouw die loyaliteit in haar DNA ingemetseld heeft zitten. Ze maakt de Clintons mee, een paar dat weinig bespaard is gebleven. Limerick heeft een klik met de turbulente Bill en Hillary. Het stel is extremer dan veel presidentiele echtparen die Limerick heeft meegemaakt. De loyaliteit van deze vrouw staat symbool voor vrijwel alle Witte Huis-medewerkers.

Inmiddels staat de teller op 44 presidenten. De schrijfster gaat globaal terug tot John F. Kennedy. Want ze heeft voornamelijk verhalen opgetekend van nog levende personeelsleden. Een bijzondere prestatie, om verschillende redenen. Allereerst omdat deze groep werknemers een strenge zwijgplicht moet hanteren. En daardoor vaak opgaan in de luwte. Al met al zeer lastige bronnen. Desondanks maken ze het karakter van verschillende wereldleiders iets inzichtelijker.

De uitgever wil lezers lokken die houden van de zeer populaire serie House of Cards. Deze tv-serie zoomt in op het gemanipuleer en bedrog van Frank Underwood. Echte presidenten die affaires letterlijk mee naar ‘huis’ namen zijn natuurlijk John F. Kennedy en Bill Clinton. En die laatste komt er in dit boek soms minder goed van af. Als studenten legden de Clintons contact met een zeer liberaal milieu. Eenmaal in het Witte Huis blijkt dat die ‘oude’ vrienden - als ze op bezoek komen - verschillende antecedenten op hun naam hebben staan. De Sercret Service is destijds druk bezig met het verifiëren van zogeheten treffers, justitiële vinkjes achter een achternaam. Het bekend worden van de Lewinsky-affaire brengt de relatie tussen Bill en Hillary op een dieptepunt. Personeelsleden vertellen dat Bill vervolgens op een bank heeft geslapen. Ten slotte laat dochter Chelsea in een onbewaakt ogenblik weten dat haar ouders hun bodyguards als varkens betitelen.

Presidenten zijn dus mensen van vlees en bloed. Ook in De Residentie. Het personeel verwoordt iets van het diepe dal waar Hillary doorheen is gegaan. De eenzaamheid en het moeten leven met vernedering. Verder blijken enkele Amerikaanse leiders op wie politiek gezien best het een en ander op aan te merken valt, privé bijzonder aardig te zijn. Nixon en Bush worden door het Witte Huis-personeel zeer gewaardeerd. Degenen die sowieso door het personeel worden gekoesterd zijn de presidentskinderen. Jonge bewoners die nooit voor de baan van hun vader hebben gekozen.

Lastiger is het fragmentarische van dit boek. Eigenlijk worden twee verhalen verteld. Over presidenten en hun personeel. Alle verhalen zijn snippers informatie. Als lezer leer je via dienende ogen en oren anekdotes over presidenten kennen. Deze invalshoek is een prachtig uitgangspunt, maar uiteindelijk lees je details die leuk zijn om tijdens een verjaardag te bespreken. Maar ook niet meer dan dat.

De Residentie komt op een gunstig tijdstip. Door de verkiezingen staat Amerika’s number one in de schijnwerpers. We weten nu wie dat dagelijks mogelijk maken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Tim van den Brink

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur