Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

In Arnhem hebben ze het getroffen met elkaar

De bewoners van de grote steden krijgen steeds vaker literair smoel. En nu zijn de Arnhemmers aan de beurt. Schrijver Marcel van Roosmalen maakt in Geen brug te ver middels 75 korte verhalen het profiel op van de ‘Erneemmer’.

Nadat meneer Van Roosmalen provinciaal ambtenaar wordt in Arnhem, komen de ouders van de auteur in de wijk Presikhaaf terecht. Twee jaar later wordt Marcel geboren. In een flat - destijds iets bijzonders - zoals Van Roosmalen dat zelf schrijft. Want waar hangt zijn moeder de was op?

Of het inderdaad de beperkte wasruimte is geweest, wordt niet vermeld. Maar Van Roosmalens ouders verhuizen later naar het nabijgelegen Velp. Dit tot verdriet van de schrijver. Desondanks heeft hij altijd goed zicht kunnen houden op Arnhem en haar bewoners.

Ook ditmaal hanteert Van Roosmalen ‘zijn’ formule. Het sic beschrijven van o zo gewone gebeurtenissen, die eenmaal op papier, (on)bedoeld iets lulligs krijgen. Want er valt genoeg te lachen. Niemand wordt gespaard. Ook mevrouw Van Roosmalen niet, Marcels moeder dus. Na het verlies van haar echtgenoot, blijft de zoon in haar leven. Ze heeft de observator misschien niet helemaal in gareel gekregen, maar hij mag altijd blijven langskomen. Eenmaal bij zijn moeder begint de zelfspot. Zo doet ze de was van de auteur. Heel even krijgt Van Roosmalen dan zelf iets treurigs. Gelukkig maar, het levert immers kleine inkijkjes op over het leven in en rond Arnhem.

De schrijver heeft zo zijn redenen daar te zijn. Los van zijn moeder is dat natuurlijk Vitesse. Sportliefhebbers omarmen het door Van Roosmalen geschreven Je hebt het niet van mij, Het is zoals het is en Schijt. In Geen brug te ver zoomt hij in op enkele hoofdpersonen. Het gaat om persvoorlichter Esther Bal en de voetballers Theo Bos (inmiddels overleden) en Theo Janssen. Iconen van de club. Ze bezoeken regelmatig een boekhandel, waarin zich vervolgens de meest lachwekkende gebeurtenissen afspelen. De ondernemersgeest van de winkeliers is vaak te bekrompen voor de vrijgevochten sporters. Klaarblijkelijk levert het alleen al aanwezig zijn bij een signeersessie voldoende stof op voor bijtende observaties.

Ook de gewone Arnhemmer komt ruim aan bod. Die excelleert soms in stommigheden. Blijkbaar hebben deze Gelderlanders aanvankelijk een soort meelevend commentaar wat veelal eindigt in een cynische draai aan een voorval. Ze zeggen het ogenschijnlijk iets ongelukkiger, iets onbeholpener dan degenen die dicht bij de auteur staan.

Desondanks hebben ze het misschien wel een beetje getroffen met elkaar. Van Roosmalen vat het zo samen: 'Voor de rondwandelende vreemdeling is Arnhem wellicht een te warm gestookte kamer, maar binnen lachen ze heel gezellig om elkaar'.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Tim van den Brink

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur