Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een heerlijk leesboek met literaire pretenties

Ook in het Zweedse Uppsala doet een academicus zich heel anders voor dan hij in werkelijkheid is. Alleen een zeer kleine groep mensen kent de ware aard van deze geleerde. Na de toekenning van de Nobelprijs voor de Geneeskunde weet de man geen raad met zijn houding. Zo maakt hij raadselachtige afwegingen voordat hij zijn buurman dit bijzondere nieuws gaat vertellen. En dan wordt eigenlijk al meteen duidelijk hoe eenzaam deze man is. Maar hoe komt een mens zo alleen te staan?

Auteur Kjell Eriksson begint deze thriller in een stijl die doet denken aan W. F. Hermans, die met zijn klassieker Onder professoren een zeer sneu Gronings academisch milieu schetste. Ook hoofdrolspeler Bertram van Ohler en zijn buren ontkomen aanvankelijk niet aan dezelfde spot. Maar de thriller Open graf slaat al snel een andere weg in. Want bij de Nobelprijswetenschapper wordt een steen door het raam gegooid. Geen felicitaties, maar frustraties dus. Waar in een doornsnee spannend boek meteen iemand wordt vermoord, bouwt Eriksson een hele andere (lees langzame) spanning op. Want de mensen rondom Van Ohler laten mondjesmaat informatie over hem los.

Dit boek wordt gedragen door vrouwen. Zij lijden, niemand uitgezonderd. Het wordt nog tragischer als blijkt dat dat leed wordt overdragen aan volgende generaties. Maar daar komt nu een einde aan.

Ook Ann Lindell heeft het moeilijk. De politievrouw die de schrijver in verschillende andere boeken opvoert, moet weer aan de bak. Hoewel ze min of meer gesetteld is, laat een oude vlam haar maar niet los. Het is de liefde die Lindell aan het werk zet. Misdaadbestrijding laat ze nu over aan collega Sammy Nillson, hij kan zijn gedachten er wel bij houden. Door deze rolverdeling kan de lezer weer een stapje dichter bij Erikssons heldin komen.

De hele opbouw van deze thriller straalt rust uit. Stap voor stap wordt duidelijk waarom Van Ohler niet deugt. Gewone mensen zijn boos op een slechte man. Geen wapengekletter, maar wel ernstige zielenpijn. Misschien is het label thriller discutabel. Open graf is een heerlijk leesboek met mogelijk literaire pretenties. Maar voor de echte spanning moet een lezer uitwijken naar een andere schrijver. Kjell Eriksson is als thrillerauteur pas echt compleet als hij zijn inkt in puur vergif doopt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Tim van den Brink

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur